Az Egyesült Államok mindig szembeszáll az antiszemitizmussal

Az amerikai kormány soha nem marad csendben és mindig szembeszáll majd az antiszemitizmussal – hangsúlyozta kedden Donald Trump amerikai elnök a holokausztra emlékező ünnepségen a Capitoliumban. Trump szerint Izrael a zsidó nép lankadatlan erejének örök emlékműve.

Az elnök az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum  kongresszusi emlékünnepségén mondott beszédet. A holokauszt-túlélő néhai  amerikai író, Elie Wiesel szavait is idézve Donald Trump leszögezte: az Egyesült Államok szembeszáll az antiszemitizmussal és eltiporja az előítéletességet.

Donald Trump
Donald Trump

A beszédben Trump hangsúlyozta: „a holokausztot tagadók bűnrészesek ebben a szörnyűséges gonoszságban és mi soha nem fogunk csendben maradni”. “Azt ígérem, hogy szembeszállunk az antiszemitizmussal, kiirtjuk az előítéletet, elítéljük a gyűlöletet. Szemtanúk leszünk és cselekszünk. Az Egyesült Államok elnökeként mindig kiállokzsidó nép és nagyszerű partnerünk és barátunk, Izrael Állam mellett” – fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint  Izrael „a zsidó nép lankadatlan erejének örök emlékműve”.

Donald Trump – aki szokásától eltérően  ezúttal nem szabadon beszélt, hanem felolvasta az általa mondottakat – szólt az emlékünnepségen jelenlévő holokauszt-túlélőkhöz is, s megbecsülését fejezte ki, hogy emlékeznek a nácik  által  elkövetett rémtettekre.  “Mélyen megindít, hogy a történelem legsötétebb óráit túlélők társaságában vagyok. Az önök jelenléte megszenteltté változtatja összejövetelünket” – fogalmazott Trump.

Az elnök  köszönetét fejezte ki a II. világháború jelenlévő veteránjainak is, megjegyezve, hogy amerikai katonák szabadítottak fel a náci koncentrációs táborokat. Hozzátette: „áldozatkészségük segített megmenteni a szabadságot a világ számára”. Az emlékünnepség előtt a Fehér Házban Trump  állásfoglalást írt alá, amelyben emlékeztetett a holokauszt borzalmaira és a többi között figyelmeztetett a gyűlöletet szító ideológiák és a közömbösség iránti éberségre, valamint hangsúlyozta az emlékezés szükségességét.

„Soha nem szabad felejtenünk” – állt a nyilatkozatban, amely egyúttal az egész  amerikai népet  felszólította, hogy az  április 30-ig tartó emléknapokon emlékezzen a holokauszt áldozataira. Az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum egyébként  a múzeum legrangosabb kitüntetésével, az idei Elie Wiesel-díjjal Angela Merkel német kancellárt tüntette ki. „Angela Merkel tántoríthatatlan elkötelezettségről tett tanúbizonyságot arra vonatkozóan, hogy a holokauszt emlékének megőrzése elsődleges fontosságú Németország számára” – fogalmazott indoklásában Tom A. Bernstein, a múzeum vezetője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp