Netanjahu nem fogadta a német külügyminisztert, mert az izraeli civil szervezetek képviselőivel találkozott

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök váratlanul lemondta a keddre tervezett találkozóját a német külügyminiszterrel, Sigmar Gabriellel. Az izraeli kormányt az háboríthatta fel, hogy a német diplomata nem tett eleget kérésüknek, hogy ne találkozzon emberi jogi szervezetek képviselőivel.

Gabriel a figyelmeztetés ellenére tárgyalt a Breaking the Silence nevű emberi jogi szervezet tagjaival és több olyan NGO képviselőjével is, amelyek kritikusak Izrael jobboldali kormányával szemben. A Breaking the Silence híresen kritikus az izraeli telepespolitikával szemben, és tagsága elsősorban a hadsereg tagjaiból és tartalékosokból áll, a megszállt palesztin területeken szolgáló katonákkal készít riportokat. A jelentésekbe foglalt nyilatkozatokat a szervezet névtelenül teszi közzé.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

De a konfliktust mélyíthette az is, hogy Gabriel miután tárgyalt Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel, arról beszélt, hogy az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen reális rendezési lehetősége a kétállami megoldás, amely Izrael érdekét is szolgálja. A német külügyi tárca vezetője ismételten óvott a régi konfliktusok újbóli fellángolásától, illetve az újabb terrorszervezetek térnyerésétől, amennyiben a békefolyamat nem indulna be.

Gabriel hangsúlyozta: nem tragédia a találkozó lemondása, és ettől sem az ő, sem pedig Németországnak az Izraelhez fűződő kapcsolata nem változik meg. A német külügyminiszter egyben leszögezte: „úgy véli, hogy itt és most nem válhatnak az izraeli belpolitika játékszerévé”.

Netanjahu hivatala viszont védelmébe vette a találkozó lemondását. „Netanjahu kormányfő olyan politikát folytat, miszerint nem találkozik olyan külföldi látogatókkal, akik a zsidó államban tett diplomáciai útjukon izraeli katonákat háborús bűnösként rágalmazó csoportokkal ülnek össze” – közölte a miniszterelnöki hivatal. Hozzáfűzte: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más országok vezető politikusai sem egyeznének bele egy ilyen találkozóba.

(444 via MTI + Financial Times)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp