A pápa szerint a menekülttáborok olyanok, mint a koncentrációs lágerek

Egy amerikai zsidó szervezet azonban túlzásnak érzi a pápa szavait, hiszen a menekülteket senki nem akarja dolgoztatni és megölni a táborokban. A Vatikán pedig magyarázkodik.

A zsúfoltság miatt az egykori náci koncentrációs lágerekhez hasonlította az európai menekülttáborokat a görögországi látogatásán Ferenc pápa. A katolikus egyházfő ugyanakkor dicsérte a legtöbb menekültet befogadó Görögország és Olaszország nagyvonalúságát, egyszersmind helytelenítette, hogy az Európai Unió nem minden országa veszi ki a részét ebből a feladatból.

Ferenc pápa Auschwitzban
Ferenc pápa Auschwitzban

A bevándorlás pedig Európának is érdekében állna – jelentette ki a pápa, aki szerint a bezárkózás öngyilkossággal ér fel. Európában ugyanis egyre kevesebb gyerek születik, fejtegette, mégis sokan bezárják az ajtajukat a bebocsátást kérő menekülők előtt.

A görög szigeteken lévő menekülttáborokban hónapok óta feszült a helyzet. Ezekben a táborokban jelenleg 13,8 ezer menekült él, a görög szárazföldön lévőkben pedig több mint 50 ezer – idézik a hírügynökségek.

Az American Jewish Committee viszont úgy véli, a pápa megbánhatja a szóhasználatot, mert bár a menekültszállásokon tapasztalható feltételeken nyilván sok javítanivaló van, sok helyen rossz körülmények közt élnek, de semmi esetre sem koncentrációs táborokban. Utóbbiakat ugyanis azért hozták létre, hogy az ott élők rabszolgamunkát végezzenek, és milliókat megsemmisítsenek. „Nem összeegyeztethető a tragédia mértéke.”

A Vatikán úgy reagált, hogy a pápa arról beszélt, hogy míg a nemzetközi egyezmények fontosabbnak tűnnek, mint az emberi jogok, ilyen értelemben koncentrációs táborok a menekültszállások.

(hvg.hu + hvg.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp