A Frankel zsinagóga is a Budapest100 hétvégi programjában

A Budapest100 nyitott házak hétvégéjének idén a rakpart lesz a témája, a sok izgalmas épület között a Frankel Leó utcai zsinagóga is felbukkan. A zsinagógában és az azt körülvevő bérházban szombaton és vasárnap is több programot rendeznek.

A Frankel Leó utca 49 alatt álló hatemeletes bérház nagyon különleges, mert belül az udvarában egy zsinagóga található. Az újlaki zsidóság először 1766-ban emelt itt zsinagógát, Nöpauer Máté építőmester tervei alapján. A nagyobb közösség befogadása miatt építettek a régi helyére új zsinagógát 1888-ban. A zsinagóga eredetileg magában, üres telken állt, vendégfogadók, földszintes házak bennük hitközségi helyiségek és vágóhíd vette körül.

A Frankel zsinagóga bejárata (Fotó: Gyulai Szilvi/Budapest100)
A Frankel zsinagóga bejárata (Fotó: Gyulai Szilvi/Budapest100)

A z új zsinagóga terveit Fellner Sándor műépítész készítette el, amik szinte maradéktalanul meg is valósultak a zsinagógán. Fellner az első olyan építészek közép tartozott, akik szerint a zsinagógát nem kell külön tipikus zsinagóga stílusjegyekkel megkülönböztetni.

1928-ban épült a zsinagóga elé a bérház, feltehetőleg védelmi okokból. Az átépítés után úgynevezett palota típusú zsinagóga lett, amit akkor alkalmaztak, ha nem akarták a zsinagóga templomszerűségét hangsúlyozni vagy a telek kevéssé volt alkalmas rá, hogy templomot építsenek rá. 1928-ban magát a zsinagógát is átépítik, kibővítik beton födémmel és egybeépítik a bérpalotával, azonban gótikus stílusát meghagyták. A felújítás miatt majdnem kereszt alaprajzú lett a zsinagóga.

Az épület a Duna felől (Fotó: Gyulai Szilvi/Budapest100)
Az épület a Duna felől (Fotó: Gyulai Szilvi/Budapest100)

Az új bérházban kisboltok, portásfülke, műhely, raktár, cselédszobák, a hitközség irodái, tanácsterem, téli imaterem, az alagsorba fiatalok kultúrterme kapott helyet. Az 1928-as Tér és Forma szerint a bérházban központi fűtés volt, lakások jó kialakításúak, mellékhelyiségekkel ellátottak, a konyhákban gáztűzhely van. Még lift is volt a házban már ekkor.

A második világháborúban megrongálódott a ház, a németek istállóként használták a zsinagógát. 2000-ben és 2014-ben emléktáblát állíttattak a házból elvitt zsidó embereknek és a Vörösmarty cserkészcsapatnak.

A Frankel zsinagógáról bővebben: http://budapest100.hu/frankel-leo-utca-49/

A Budapest100 hétvégi programjai: http://budapest100.hu/aktualis/programok/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp