Vajon mire kell százezer fehér köpeny a Mazsihisznek?

A Mazsihisz százezer fehér köpeny beszerzésére írt ki pályázatot. Hogy mire kell ekkora mennyiségű köpeny a hitközségnek, arra még Heisler András sem tudott válaszolni, szerencsére azonban kiderült mihez használnák a komoly mennyiségű fedőruhát.

A 24.hu írta meg, hogy a Mazsihisz százezer darab polipropilén fehér köpeny leszállítására keres partnert. A nagy mennyiségű köpeny XL és XXL-es méretben kellene a hitközségnek, hogy pontosan mire, azt először Heisler Andrástól próbálta megtudni a hírportál, a Mazsihisz elnökének azonban fogalma sem volt erről. Hasonlóképpen Frölich Róbert főrabbinál sem jártak sikerrel.

Turisták a Dohány utcai zsinagógában
Turisták a Dohány utcai zsinagógában

A megoldás végül Róna Ivántól, a turisztikai igazgatóság vezetőjétől érkezett, aki válaszában megírta 24-nek, hogy a köpenyeket a Dohány utcai Zsinagóga Komplexum látogatóinak szánják. A Dohány utcába ugyanis rengeteg turista érkezik, nagyrészt nyáron, amikor is a hőségben flangáló látogatók egy része nincsen a megfelelő módon felöltözve.

A fedetlen váll és a fedetlen comb ugyanis nem megengedett a komplexum (a zsinagóga, a temető, a Wallenberg emlékkert és a Zsidó Múzeum) látogatói számára, így ezeket a testrészeket valamivel el kellene takarni. Eddig papírba tekerték a helytelenül öltözött turistákat, ez azonban túlságosan is költséges megoldásnak bizonyult, így ha meglesznek a köpenyek, azokat adják rá a túl lengén öltözött látogatókra. Persze nem ingyen, hiszen „a NAV-hoz bekötött pénztárgépekből kiadott (szigorú számadású) jegyekkel (un. „köpenyjegyekkel”) teszik hivatalossá” az egészet.

A 24.hu úgy tudja, hogy a beszerzés eddig nem igazán járt sikerrel, a pályázók ugyanis túlságosan átlátszó köpenyeket kínáltak, ami ugye megint csak nem lenne jó megoldás a szigorú rabbinikus szempontokat figyelembe véve.

(24.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp