Mi a mimuna? – Fogadjunk, hogy nem tudtad!

Pészah-záró mulatság, a hosszú kovásztalan napok után! A Mimuna az észak-afrikai zsidóság hagyományos ünnepe, melyet a Pészah kimenetele utáni este tartanak, a tavasz kezdetét is jelzi. Egyúttal természetesen visszatérés is a homec ételek fogyasztásához, mint például a kelesztett kenyér és más tésztafélék, melyeket a Pészah idején tilos fogyasztani.

✡ Az észak-afrikai zsidók nagyon erős közösségi életet élnek, ám Pészah idején szigorúan nem látogatják egymást és nem esznek együtt a családok, hogy biztosan be tudják tartani a homec elkerülését. Ezért a Pészah kimenetele a Mimunával hatalmas közösségi ünnep, nagy vendégeskedéssel, vendéglátással.

✡ A Mimuna néve eredete: vannak akik úgy vélik, az elnevezés Maimonidesz nevéből ered, az ő születésének vagy halálának időpontját jelöli. Mások szerint a ‘mimuna’ szó a héber hit szóból ered, arab jelentése boldogság.

✡ Az ünnep Pészah utolsó napján kezdődik meg, napnyugta után. A marokkói és algériai zsidók megnyitják otthonaik kapuját a város minden lakója előtt és bőségesen kínálják az ünnep hagyományos ételeit, édességeit.

✡ Az egyik kedvelt ünnepi étel a Mufletta, egy olajos, frissen sült tészta, amely a tortillához hasonló, de könnyebb és édességekkel szolgálják fel, mézzel, lekvárral, vajjal.

✡ Az asztalon az ételek mellett helyet kapnak a boldogság, béke, szerencse és termékenység szimbólumai is, az ötös számnak pedig kiemelt szerep jut (mint például öt arany ékszer, vagy 5 babszem, mazsola a sütemény tetején). A sok édes íz az élet „édességét” jelképezi.

✡ Különleges szokás a hennázás: ilyenkor nem elsősorban díszítő henna kerülhet a testre, hanem egy különleges, házasságkötés előtti szokással is össze szokták vonni a Mimunát. Ilyenkor a hennát a tenyérbe helyezik, gézzel lekötik egy rövid időre,vagy pecséttel viszik fel, és így a tenyér közepén egy piros folt lesz. Ez áldást jelentő szokás.

✡ Izraelben a Mimuna népszerű évenként megrendezett esemény, szabadtéri partikkal, piknikekkel, szabadtéri sütéssel. Az Észak-Afrikából Izraelbe települt zsidók családjukkal ünnepelik, a fentiek szerint. 1966 óta hivatalos nemzeti ünnep és más etnikai csoportok is átvették, főleg a Mizrahi régióból. 2006-ban a marokkói zsidók párizsi közössége első ízben ünnepelte meg nyilvánosan. Az amszterdami marokkói emigráns zsidók közössége évek óta tartja a Mimunát.

A szokás a Bálint Háznak is megtetszett, ezért úgy döntött, meghonosítja Budapesten is. Ahogy kimegy Pészah ünnepe, és eljön a hétvége, mi is finomabbnál finomabb péksütikkel, pitával, keleti ételekkel várunk mindenkit!

Mimuna program a Bálint Házban, április 22, szombat, 18 óra:

Facebook: https://www.facebook.com/events/1265455073572937/
https://akibic.hu/2017/04/20/mimuna-chalaban-koncert-2/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp