Fegyveres őrök tiltott élelmiszert keresnek az izraeli kórházak bejáratánál

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Fegyveres őrök olyan élelmiszereket keresnek a kórházba érkezők táskájában, amelyek nem rendelkeznek különleges peszahi kósersági pecséttel. A nem megfelelő ételek a betegek gyomra helyett a kukában landolnak.

A Haaretz szerzője beteget látogatni ment egy izraeli kórházba, és arra kényszerült, hogy az otthon elkészített csirkét egy pizsamanadrágba csomagolva csempéssze be a kórházba. Az izraeli kórházakat ugyanis az ünnep alkalmából teljesen kóser övezetté alakították, és megtiltották, hogy bárki olyan élelmiszert bevigyen, amelyen nem szerepel peszahi kósersági pecsét. A rendelet betartásának érdekében a bejáratnál fegyveres őrök robbanószer helyett tiltott ételeket keresgélnek a látogatók táskájában.

Amennyiben ilyet találnak, azt vagy hazaviszi a látogató, és ezzel lemond rokona, ismerőse aznapi meglátogatásáról, vagy pedig a szemétbe dobja a finom falatokat. Ezért aztán sokan, az újságíróhoz hasonlóan különböző trükköket eszelnek ki, hogy valahogy bejuttassák az ételt a betegek számára. Csirkecombot a zsebekbe gyömöszölnek, halat a kabátba rejtenek vagy a klasszikus humusz-sült krumpli-saláta kombót a neszeszer dupla aljában csempészik be.

A szerző szerint a hatóságok ezzel túllőttek a célon, hiszen milyen demokratikus ország az, ahol az emberek gyomrában biztonsági őrökkel kutatnak. „2017-et írunk, a valóság azonban középkori” – írja. Úgy gondolja, hogy a hagyományt nem fegyveres őrökkel kellene betartatni, és egy normális országban mindenki azt ehet, amit akar.

(Haaretz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp