Fegyveres őrök tiltott élelmiszert keresnek az izraeli kórházak bejáratánál

Fegyveres őrök olyan élelmiszereket keresnek a kórházba érkezők táskájában, amelyek nem rendelkeznek különleges peszahi kósersági pecséttel. A nem megfelelő ételek a betegek gyomra helyett a kukában landolnak.

A Haaretz szerzője beteget látogatni ment egy izraeli kórházba, és arra kényszerült, hogy az otthon elkészített csirkét egy pizsamanadrágba csomagolva csempéssze be a kórházba. Az izraeli kórházakat ugyanis az ünnep alkalmából teljesen kóser övezetté alakították, és megtiltották, hogy bárki olyan élelmiszert bevigyen, amelyen nem szerepel peszahi kósersági pecsét. A rendelet betartásának érdekében a bejáratnál fegyveres őrök robbanószer helyett tiltott ételeket keresgélnek a látogatók táskájában.

Amennyiben ilyet találnak, azt vagy hazaviszi a látogató, és ezzel lemond rokona, ismerőse aznapi meglátogatásáról, vagy pedig a szemétbe dobja a finom falatokat. Ezért aztán sokan, az újságíróhoz hasonlóan különböző trükköket eszelnek ki, hogy valahogy bejuttassák az ételt a betegek számára. Csirkecombot a zsebekbe gyömöszölnek, halat a kabátba rejtenek vagy a klasszikus humusz-sült krumpli-saláta kombót a neszeszer dupla aljában csempészik be.

A szerző szerint a hatóságok ezzel túllőttek a célon, hiszen milyen demokratikus ország az, ahol az emberek gyomrában biztonsági őrökkel kutatnak. „2017-et írunk, a valóság azonban középkori” – írja. Úgy gondolja, hogy a hagyományt nem fegyveres őrökkel kellene betartatni, és egy normális országban mindenki azt ehet, amit akar.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp