5 klasszikus film peszahra

Peszah ugyan nyolc napig tart, de sokaknak a széder estével és a macesz majszolgatásával le is van tudva az ünnep. A következő öt klasszikus filmmel azonban kicsit vissza lehet térni a szabadság ünnepének szellemiségéhez.

Az egyiptomi kivonulás történetéről rengeteg film készült már, a szabadság kérdését pedig még annál is több alkotás feszegeti. Erre az ötös listára persze nem fért fel mindegyik, a Jerusalem Post válogatása azonban elég jónak tűnik ahhoz, hogy minden korosztály találjon magának való peszahi kikapcsolódást.

Tízparancsolat

Az 1956-ban készült klasszikus hollywoodi szuperprodukció, benne Charlton Heston, mint Mózes vezeti ki a zsidó népet Egyiptomból. Igaz, elég hosszúra sikeredett, és a rendező Cecil B. DeMille élt is egy kicsit a művészi szabadsággal a bibliai történet feldolgozásakor, de mindenképpen ajánlott darab az egész család számára.

Egyiptom hercege

Amennyiben a gyerekek elaludtak volna a széder este közepén, akkor ez az animációs-zenés film egy remek alkalom lehet, hogy megismerjék az egyiptomi kivonulás történetét.

12 év rabszolgaság

Ennek a filmnek ugyan nincs sok köze a zsidóság csodás szabadulásához az egyiptomi rabszolgaságból, viszont remekül mutatja be, hogy milyen is volt a rabszolgák élete. Az Oscar-díjas film Solomon Northup visszaemlékezésein alapul, akit szabad emberként elraboltak és eladtak rabszolgának egy louisianai ültetvényre, ahonnan 12 év után szabadult ki.

A remény rabjai

Na, ebben a szintén több Oscart nyerő, 1994-es Stephen King-adaptációban már rabszolgák sincsenek, ellenben van benne remény és emberség. Egy állami fegyház foglyainak történetén keresztül a szabadság fizikai és szellemi megnyilvánulásainak mélyebb rétegeibe pillanthatunk bele.

Exodus

Leon Uris híres regényének 1960-ban készült feldolgozása sem az egyiptomi kivonulásról, hanem az európai zsidóság modern kori népvándorlásáról és Izrael Állam megalakulásáról szól. A filmben holokauszttúlélők egy csoportja egy Exodus nevű hajón próbál eljutni az akkori Palesztinába. A hajó elnevezése persze nem véletlenül azonos az egyiptomi kivonulást magába foglaló bibliai rész címével.

(JPost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp