5 klasszikus film peszahra

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Peszah ugyan nyolc napig tart, de sokaknak a széder estével és a macesz majszolgatásával le is van tudva az ünnep. A következő öt klasszikus filmmel azonban kicsit vissza lehet térni a szabadság ünnepének szellemiségéhez.

Az egyiptomi kivonulás történetéről rengeteg film készült már, a szabadság kérdését pedig még annál is több alkotás feszegeti. Erre az ötös listára persze nem fért fel mindegyik, a Jerusalem Post válogatása azonban elég jónak tűnik ahhoz, hogy minden korosztály találjon magának való peszahi kikapcsolódást.

Tízparancsolat

Az 1956-ban készült klasszikus hollywoodi szuperprodukció, benne Charlton Heston, mint Mózes vezeti ki a zsidó népet Egyiptomból. Igaz, elég hosszúra sikeredett, és a rendező Cecil B. DeMille élt is egy kicsit a művészi szabadsággal a bibliai történet feldolgozásakor, de mindenképpen ajánlott darab az egész család számára.

Egyiptom hercege

Amennyiben a gyerekek elaludtak volna a széder este közepén, akkor ez az animációs-zenés film egy remek alkalom lehet, hogy megismerjék az egyiptomi kivonulás történetét.

12 év rabszolgaság

Ennek a filmnek ugyan nincs sok köze a zsidóság csodás szabadulásához az egyiptomi rabszolgaságból, viszont remekül mutatja be, hogy milyen is volt a rabszolgák élete. Az Oscar-díjas film Solomon Northup visszaemlékezésein alapul, akit szabad emberként elraboltak és eladtak rabszolgának egy louisianai ültetvényre, ahonnan 12 év után szabadult ki.

A remény rabjai

Na, ebben a szintén több Oscart nyerő, 1994-es Stephen King-adaptációban már rabszolgák sincsenek, ellenben van benne remény és emberség. Egy állami fegyház foglyainak történetén keresztül a szabadság fizikai és szellemi megnyilvánulásainak mélyebb rétegeibe pillanthatunk bele.

Exodus

Leon Uris híres regényének 1960-ban készült feldolgozása sem az egyiptomi kivonulásról, hanem az európai zsidóság modern kori népvándorlásáról és Izrael Állam megalakulásáról szól. A filmben holokauszttúlélők egy csoportja egy Exodus nevű hajón próbál eljutni az akkori Palesztinába. A hajó elnevezése persze nem véletlenül azonos az egyiptomi kivonulást magába foglaló bibliai rész címével.

(JPost)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp