Nyolc év óta először nem vett részt az amerikai elnök a fehér házi széder estén

A Fehér Házban tartott széder estéknek még Barack Obama teremtett hagyományt nyolc évvel ezelőtt, azóta minden széderen részt vett az amerikai elnök a családjával együtt. Trumpnak azonban más dolga akadt.

Barack Obama amerikai elnök minden évben a Fehér Házban ünnepelte meg peszah első napját. Ezek a már hagyományossá vált széder esték a hivatalos elnöki program részét képezték, és az elnökön kívül részt vett rajta az egész Obama-család, a Fehér Ház zsidó alkalmazottai, Obama zsidó barátai és fontos zsidó vezetők a nagyvilágból. Obama volt az első amerikai elnök, aki szédert tartott a Fehér Házban.

Széder este a Fehér Házban Obama elnöksége idején
Széder este a Fehér Házban Obama elnöksége idején

Donald Trumpról a zsidóságba betért lánya és zsidó unokái miatt mindenki jogosan gondolhatta, hogy folytatni kívánja ezt a hagyományt, és már az előzetes híradások alapján is azt lehetett sejteni, hogy ez idén sem lesz másként. Trump azonban egy Twitter-üzenetben, amelyben mindenkinek boldog peszáhot kívánt, le is tudta az ünnepet, és nem vett részt a fehér házi széder estén, sem ő, sem a családjából bárki más.

Ebben az évben ugyanis a Fehér Házban tartott szűkkörű széder estén csak és kizárólag az elnöki hivatal zsidó alkalmazottai vettek részt. Az elnökön és családján kívül nem voltak ott a washingtoni zsidóság vezetői, de még a kormányzat zsidó tagjai közül sem jött el senki az ünnepségre. Az egyetlen dolog, amely az elnökre utalhatott ezen a széderen, az a Trump borászatából származó borosüvegek voltak.

Széder este a Fehér Házban Trump elnöksége idején
Széder este a Fehér Házban Trump elnöksége idején

A hivatalos indoklás szerint Donald Trump azért nem vett részt a fehér házi széderen, mert a hivatalos programján kívül (amely amúgy aznap már fél 5-kor véget ért) megállás nélkül a szíriai és az észak-koreai helyzettel van elfoglalva. Másra egyszerűen nincs ideje.

(Haaretz)

Donald Trump és a zsidóság kapcsolatáról itt írtunk bővebben:

Donald Trump és a zsidók – Kibic Magazin

Donald Trump amerikai elnököt a kampány időszakában nagyjából messiásként kezelték a jobboldali izraeli kormány emberei és a jobbos nézetek valló zsidók világszerte, hasonlóképpen az amerikai szélsőjobbos csoportok antiszemitizmustól sem mentes képviselői. Trump megválasztása után azonban egyre inkább csalódniuk kellett. Múlt hét vasárnap egy philadelphiai zsidó temetőben több mint száz sírt gyaláztak meg egyelőre ismeretlen tettesek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp