Menekültekkel együtt ünnepelték a peszahot a sivatag közepén

Egy izraeli csoport úgy gondolta, hogy a legjobban úgy fejezhetik az egyiptomi fogságból szabadulás ünnepének lényegét, ha menekültekkel ünnepelnek együtt. Párhuzamot látnak ugyanis a zsidó nép és az afrikai menekültek története között.

Nagyjából 250 izraeli ünnepelte a peszahot a Negev-sivatagban található Holot menekülttábor közvetlen közelében, ahol kb. 2000 menekültkérő várja, hogy az izraeli hatóságok döntsenek sorsukról. Az eseményt azzal a céllal szervezték, hogy minél többen lássák, milyen körülmények között élnek az emberek a menekülttáborban, és megismerhessék az ott élők történetét. A szervezők úgy gondolják, hogy ha minél többen a saját szemükkel látják a menekülttábort és beszélgetnek az ott tartózkodókkal, akkor talán változtatni lehet a helyzetükön.

Ünneplés a Holot menekülttábor mellett
Ünneplés a Holot menekülttábor mellett

Az Afrikából Izraelbe érkező menedékkérők helyzete ugyanis korántsem nevezhető ideálisnak. Az országban nagyjából 45 ezer menedékkérő tartózkodik, túlnyomó többségük Eritreából és Szudánból érkezett, az izraeli hatóságok azonban szinte senkinek sem adnak menekültstátuszt mióta a 2000-es évek közepe táján elkezdtek odaérkezni. Mindezt annak ellenére, hogy az ENSZ adatai szerint nemzetközi szinten az eritreaiak 84 és a szudániak 56 százaléka kapja meg a menekültstátuszt. Építettek viszont kerítést az izraeli-egyiptomi határra, így az utóbbi években jócskán csökkent az Izraelbe érkező menekültek száma. Akik persze az izraeli hatóságok szerint nem menekültek, csak gazdasági bevándorlók.

Izrael ráadásul egy 1950-es, a terroristák beszivárgását megakadályozni hivatott törvényre hivatkozva tartja fogva a menedékkérőket, például olyan táborokban, mint amilyen Holot is. A táborok lakói napközben elhagyhatják az intézményt, reggel és este viszont be kell jelentkezniük a tábor személyzeténél, amelyet az izraeli börtönszolgálat biztosít. A tábor viszont a semmi közepén található, a közelben nincs semmilyen település, van viszont extrém sivatagi időjárást és egész napos semmit tevés. Az ideérkező menedékkérők általában egy évet töltenek el itt.

Az esemény egyik szervezője úgy véli, a peszah a zsidó nép átlépését jelképezi az egyiptomi fogságból az izraeli szabadságba. Szerinte alapjában véve az afrikai menekültek is a rabságból szöktek el, és az izraeliek, akik minden peszahkor köszönetet mondanak a szabadságért, mégsem adják ezt meg nekik.

(The Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp