10 különleges haroszet, amely biztosan feldobja a széder estét

A haroszet a hagyományos pészahi szédertál elmaradhatatlan kelléke, azt a habarcsot jelképezi, amelyet Egyiptomban a zsidó rabszolgáknak a kövek közé kellett rakniuk az építőmunka során. Mutatunk is 10 példát arra, hogyan kerülhet a haroszet a lehető legváltozatosabb módon az ünnepi asztalra.

A haroszet nem más, mint reszelt alma, körte, dió, fahéj és bor keveréke, az egész széder este egyik legfinomabb eleme, amely általában a hagyományos módon, valamilyen bébiételre hasonlító formában kerül a szédertálakra. A Froward viszont az Instagramról összegyűjtött 10 teljesen egyedi haroszet verziót, hogy akinek kedve és ideje van hozzá, feldobhassa kicsit az ünnepi asztalt.

Haroszettel töltött tojás

A szédertál majdnem minden eleme egy helyen: haroszet és maror egy főt tojásba töltve.

Haroszet piramis

Ennél jobban talán semmi sem emlékeztethet az egyiptomi rabszolgaságra. Fogjuk a ragadós haroszet masszát, és egy csodás piramist formálunk belőle.

Citromos kókuszos haroszet

Bor és dió helyett citrom és kókusz. Ez a verzió mindenképpen jobban fejezi ki, amit a haroszetnek kellene, ugyanis savanykásabb, mint a hagyományos változat.

Almás, mazsolás haroszet kosárka

A haroszet, bár édes, nem igazán desszertként szerepel a szédertálon. Ez a verzió azonban mindezt egy csapásra változtatja meg. Csupán egy mandulalisztből készült morzsás süti burokba kell helyezni a masszát.

Haroszet müzli

Ez már a széder estét követő reggelre vonatkozik, mert hát akkor is enni kell valamit. Így hát fogjuk a maradék haroszetünket, hozzáadunk joghurtot és müzlit, és már kész is a másnapi reggelink.

Haroszet saláta

A haroszet askenázi változata nem igazán alkalmas saláta készítésére, de ha darálás és reszelés helyett csak összevágjuk az összetevőket, akkor máris egy remek salátát kapunk, már ha éppen salátát ennénk széder este, vagy bármikor máskor.

Az egészséges haroszet

Az előzőekhez hasonlóan csupán fel kell darabolni az összetevőéket, semmi darálás, főzés vagy hozzáadott cukor. Nem éppen hagyományos, viszont remek választás lehet azoknak, akik a széder estén sem hagynának fel a diétájukkal.

Haroszet fagylalt

A haroszet is édes, a fagylalt is édes, szóval miért is ne lehetne ügyesen összehozni a kettőt?

Marokkói haroszet trüffel golyók

Mivel a haroszet lényegében gyümölcsök és dió keveréke, így aztán a vegánok számára is nagyszerű fogások készíthetők belőle, például trüffel golyók.

Haroszet kókuszgolyók

Ha már az édes golyóknál tartunk, akkor persze a kókuszgolyók sem maradhatnak ki. Ezzel a fogással bármilyen hosszúra nyúló széder estét át lehet vészelni.

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp