A volt izraeli főrabbi szerint Szíriában éppen egy holokauszt zajlik

Nemzetközi fellépést sürgetett a több tucat halálos áldozattal járó Hán Sejkún-i vegyi támadás után a Jad Vasem izraeli holokauszt múzeum és intézet igazgatója, Meír Lau volt askenázi főrabbi pedig holokausztnak nevezte a Szíriában zajló vérengzést.

A második világháború után a világ vezetői egyetemes elveket fogadtak el és szervezeteket hoztak létre a további emberiségellenes tettek megakadályozására, s ezeket kellene alkalmazni a szíriai atrocitások leállítása érdekében – mondta a Jad Vasem emlékmúzeumot vezető Avner Salev, az ENSZ Biztonsági Tanácsának üzenve. „A nemzetközi közösség véget kell vessen az emberi szenvedésnek, és humanitárius segítséget kell nyújtson az áldozatoknak” – hangsúlyozta a Jad Vasem igazgatója.

Bassar el-Aszad szíriai elnök fotója a bukaresti szíriai nagykövetség előtt tartott tüntetésen
Bassar el-Aszad szíriai elnök fotója a bukaresti szíriai nagykövetség előtt tartott tüntetésen

Csütörtökön a katonai rádióban megszólalt a tekintélyes Jiszráel Meír Lau rabbi, Tel-Aviv főrabbija, volt országos askenázi főrabbi is, aki maga lengyel túlélője a vészkorszaknak, Buchenwaldban szabadult föl 1945-ben. „Ami Szíriában történik az holokauszt, amely immár hat éve tart” – mondta Meír Lau rabbi, aki szerint a világnak félre kellene tennie a katonai beavatkozást akadályozó politikai megfontolásokat. „Csak azt tanultuk a történelemből, hogy semmit sem tanultunk belőle” – jelentette ki a rabbi, az ügyben rendkívüli Kneszet ülés összehívását sürgetve a már elkezdődött pészachi szünet ellenére.

A vegyi fegyverek keddi szíriai bevetését elítélte a nemzetközi közösség. Sokak, köztük izraeli biztonsági tisztviselők és Avigdor Liberman védelmi miniszter szerint a történtekért Bassár el-Aszad szíriai elnök a felelős. Oroszország, Aszad legjelentősebb támogatója szerint viszont az incidens során a szíriai légierő a Damaszkusz elleni lázadók vegyifegyverraktárát találta el. Oroszország az ENSZ BT öt állandó tagjának egyike, és megvétózhat minden határozatot, amely elítélné Aszadot, vagy gazdasági, esetleg katonai lépéseket határozna el ellene. Szerdán Oroszország elutasította a Biztonsági Tanácsban a szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatban beterjesztett amerikai–brit-francia szövegezésű határozattervezet, amely elítélte volna a támadást, s egyben vizsgálatot rendelt volna el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp