Botlatókövet távolítottak el, mert az a meggyilkolt zsidókra emlékeztette a lakókat

Amszterdamban történt az abszurd eset, amelyben egy ház lakói azért pereltek, hogy távolítsák el a bejárat elé helyezett, egy korábban ott élő holokauszt áldozatra emlékező botlatókövet. A helyi hatóságok pedig végül beadták a derekukat.

Egy amszterdami ház két lakója, azért fordult bírósághoz, hogy távolítsák el a bejárat elé helyezett botlatókövet, amely egy Joachim Elte nevű holokauszt áldozatnak állított emléket, akit pont abból a házból deportáltak a II. világháború idején. A két lakót azért zavarta a botlatókő, mert Elte meggyilkolására emlékeztette őket, ami ugye eredetileg a célja ennek a típusú emlékműnek. A lakók azért is panaszkodtak, hogy a botlatókő rontja az előkelő környék hangulatát, ráadásul még a járókelők is megbámulják.

Botlatókő elhelyezése
Botlatókő elhelyezése

Először a helyi önkormányzathoz fordultak, de az lepattintotta őket, a bíróságon viszont megértő fülekre találtak, és bár a bíró nem határozott a botlatókő eltávolítása mellett, a beadványt továbbküldte egy polgári bíróságra. Mondjuk így nem igazán világos, hogy az önkormányzat mégis miért döntött a botlatókő eltávolítása mellett, de a helyi híradások szerint az emlékkövet már áthelyezték a két lakó házának bejáratától.

Amszterdamban amúgy eddig 400 botlatókövet helyeztek el, és eddig két esetben kérték azok eltávolítását. Az egyik egy holokauszttúlélő kérése volt, mivel a kő a holokauszt borzalmaira emlékeztette őt, ezt a beadványt helyben is hagyták a hatóságok, és áthelyezték a botlatókövet. A másik esetben egy szálloda tulajdonosai panaszkodtak, hogy a bejárat előtti botlatókő árt az üzletnek, ezt a kérést azonban nem teljesítették. A mostani esetben a két lakónak semmiféle kötődése nem volt a holokauszthoz, amely során a 140 ezer hollandiai zsidó 75 százalékát gyilkolták meg az 1940-es német megszállást követően.

Európában eddig 22 országban helyeztek el több mint 50 ezer botlatókövet, tavaly Magyarországon 95 ilyen emlékkő került elhelyezésre. Gunter Demnig német művész, a botlatókövek megálmodója réztáblába vési a holokauszt idején elhurcoltak nevét, születésük, valamint meggyilkolásuk helyszínét és időpontját. Az így készült botlatókövet az áldozat utolsó, még szabad akaratából választott lakhelyének bejárata előtt, egy betonhasábra rögzítve a járda betonjába illeszti.

Nálunk egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy lakók kérésére távolítottak volna el botlatóköveket, amelyek jelenleg 21 magyar városban is megtalálhatók. Debrecenben viszont kissé nehézkesen ment az elhelyezés, az önkormány rasszista akcióktól tartott, a helyi hitközség pedig attól, hogy a járókelők majd tényleg megbotlanak a járdába süllyesztett kövekbe. Végül mindenki Heisler András Mazsihisz-elnök kérésére tért jobb belátásra.

UPDATE: Mivel az esetet nagy felháborodás követte, a két lakó elállt a pertől, és arra hivatkoztak, hogy félreértés történt. Mármint el akarták távolíttatni a botlatókövet, de azért, mert az elhunyt gyermekükre emlékeztette őket.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp