A Siratófal már át is esett a peszahi nagytakarításon

Közeleg peszah ünnepe, amely előtt hagyományosan mindent alaposan ki kell takarítani, nehogy véletlenül egy csöppnyi kovász bezavarjon az ünneplésbe. Ez alól természetesen a Siratófal sem lehet kivétel, amely megtisztítását videóra is vették.

Egy remek videót tett közzé a Western Wall News, vagyis a Siratófal hírei elnevezésű Facebook-oldal, ebben ugyanis megtekinthetjük, hogyan takarítják ki a közelgő peszah alkalmából a falban összegyűlt temérdek cetlit, és mi ki tudja, mi mindent. Az Örökkévalónak küldött üzeneteket azonban nem a kukába hajítják, hanem összegyűjtik, és a helyi genizába helyezik, ahol a fontos, meg nem semmisíthető írásokat, könyveket tárolják.

A Siratófalba évente több mint egymillió cetlit tömködnek az odalátogatók különféle imákkal és kívánságokkal. Ezt a hagyományt, amelyet amúgy már nem csak zsidók követnek, a híres 18. századi rabbinak, Chaim ibn Attarnak tulajdonítják. Egy ideje már viszont oda sem kell menni a Siratófalhoz, egy szolgáltatás jóvoltából ugyanis faxon és e-mailen is küldhetők már ezek az üzenetek. A temérdek cetlit évente kétszer, ros hasana és peszeh előtt takarítják ki a fal kövei közül.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp