A kormány támogatja a leégett zuglói zsinagóga felújítását

142 millió forinttal támogatja a kormány a tavaly októberben leégett zuglói zsinagóga felújítását – jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Heisler András Mazsihisz-elnök reményei szerint a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség.

A kiégett zsinagóga falai között megtartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a tavaly október 25-ei tűzben megsérült az épület szerkezete és elpusztultak a tóratekercsek. Soltész Miklós felidézte, hogy a valamivel több mint százéves épület történetében nem ez az első tragédia, hiszen a holokauszt idején a Thököly úti nyilas házból a nyilasok ide hozták, itt kínozták, gyilkolták meg zsidó áldozataikat.

Soltész Miklós államtitkár, Kardos Péter főrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke a leégett zuglói zsinagógában (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)
Soltész Miklós államtitkár, Kardos Péter főrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke a leégett zuglói zsinagógában (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke kiemelte: az épületet nemcsak renoválni szeretnék, hanem meg is akarják újítani, hogy az a „jövőt szolgálja”, ugyanakkor visszanyerje eredeti külső formáját. Hozzátette: reményei szerint a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség.

Heisler András szólt arról is, hogy a tűz után a magyarországi és külföldi közösségek példaértékű összefogásról tettek tanúságot, sokan segítettek, hogy a közösség elkezdhesse a romok eltakarítását, az újjáépítés tervezését. Szavai szerint ez az összefogás „pozitív jövőt jósol”. A „Mazsihisznek sok terve van”, és nemcsak épületeket, hanem „közösségeket szeretnénk építeni” – fogalmazott.

Kardos Péter főrabbi, a Thököly úti zsinagóga rabbija felidézte, hogy éppen a Tóra örömünnepén égtek el a zsinagóga tóratekercsei, „a zsinagóga legdrágább tartozékai”. A Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította ortodox zsinagógává a zsidó imaegylet – ismertette. Az épületet kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp