Izrael a 11. legboldogabb ország a világon

Nemrég jött ki az ENSZ aktuális boldogságjelentésének eredménye, ahol Izrael elég jó helyet foglal el a vizsgált 155 ország között. Egy másik felmérés szerint azonban az izraelieket mégsem veti szét a boldogság saját hazájukban.

Az ENSZ a boldogság világnapja (mert hogy ilyen is van, méghozzá március 20-án) tette közzé legfrissebb jelentését a világ országainak boldogságfokozatáról. A jelentés 155 ország boldogságának, illetve boldogtalanságának mértékét elemezte, és állított fel rangsort hat főbb tényező alapján. Ezek pedig a következők voltak: az egy főre jutó bruttó hazai termék, a szociális támogatás, a várható egészséges élettartam, az egyéni szabadság, adakozási hajlam és a korrupció mértéke.

A jelentés alapján Izrael az igen előkelő 11. helyre került, a tíz legboldogabb ország pedig Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Finnország, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália és Svédország lett. A listát a Közép-Afrikai Köztársaság zárja, de Burundi, Tanzánia, Szíria, Ruanda, Togo, Guinea, Libéria, Dél-Szudán és Jemen is a legboldogtalanabb helyek közé tartozik. Magyarország amúgy a 75. helyet foglalja el.

Izrael 2012-ben, az első ilyen jellegű felmérésen még a 14. legboldogabb ország volt, de azóta már biztosan tartja a 11. helyét. Mindezt annak ellenére, hogy egy másik nemrég megjelent felmérés szerint az izraeli zsidók 27 százaléka simán elhagyná az országot, ha lehetősége lenne rá. A Masa Israeli által készített jelentés alapján ez a szám a szekuláris zsidók körében ráadásul még magasabb: 36 százalék. Ellenben a vallásos zsidókkal, akiknek csak hét százaléka hagyná el Izraelt. A legnagyobb arányban viszont a 23- 29 év közötti, egyedülálló, szekuláris férfiak mennének el az országból.

(The Time of Israel + Israel21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp