Térképen három megye 378 zsidó temetője

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Három megye 345 településének 378 temetőjét azonosították be és tették fel mindenki által elérhető térképre a Groszmann Lili projekt kutatói. Az elkövetkezendő hónapokban további hét megye zsidó temetői kerülnek majd fel a térképre.

A Groszmann Lili projekt kutatói saját honlapjukon számoltak be arról, hogy több hónapos munka után sikerült beazonosítaniuk és egy online térképre felrakniuk Békés, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megye zsidó temetőinek pontos helyét. Forrásnak a 19. századi kataszteri térképeket használták, ezekben ugyanis több temető található, mint ahányról a ma ismert listák alapján tudni lehet.

Békés megye 72 településéből 32 településen 38 zsidó temető van
Békés megye 72 településéből 32 településen 38 zsidó temető van

A térképen a temetők helyét kis zöld fákkal jelölik, a kutatók szerint ez 98 százalékos pontossággal mutatja a helyet és a telekméretet. Narancssárgával jelölték azokat a temetőket, amelyeket nem lehet helyrajzi szám alapján beazonosítani, ezért a pontos helyük sem ismert. Vannak olyan települések, mint például Szarvas, Békéscsaba, Kiskunhalas vagy Tiszaladány, ahol több zsidó temető is található. A jelölésekre kattintva megnyílik az adott település jól nagyítható Google-térképe, ami segíti a temetők helyének pontos beazonosítását.

Bács-Kiskun megye 119 településéből 43 településen 50 zsidó temető van
Bács-Kiskun megye 119 településéből 43 településen 50 zsidó temető van

A tervek szerint az elkövetkezendő hónapokban Heves, Nógrád, Szabolcs, Hajdú, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Pest megye zsidó temetőinek a térképei is elkészülnek majd. A kutatók azt is tervezik, hogy a térképeket a későbbiek során fontosabb adatokkal bővíteni fogják. „Szeretnénk újra hangsúlyozni, hogy a zsidó temető örökké zsidó temető. Nem egy lehetőség a temetők visszaállítása, hanem vissza kell állítani, és kész” – írják a beszámoló végén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településéből 270 településen 290 zsidó temető van
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településéből 270 településen 290 zsidó temető van

(groszmannlili.xyz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp