Térképen három megye 378 zsidó temetője

Három megye 345 településének 378 temetőjét azonosították be és tették fel mindenki által elérhető térképre a Groszmann Lili projekt kutatói. Az elkövetkezendő hónapokban további hét megye zsidó temetői kerülnek majd fel a térképre.

A Groszmann Lili projekt kutatói saját honlapjukon számoltak be arról, hogy több hónapos munka után sikerült beazonosítaniuk és egy online térképre felrakniuk Békés, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megye zsidó temetőinek pontos helyét. Forrásnak a 19. századi kataszteri térképeket használták, ezekben ugyanis több temető található, mint ahányról a ma ismert listák alapján tudni lehet.

Békés megye 72 településéből 32 településen 38 zsidó temető van
Békés megye 72 településéből 32 településen 38 zsidó temető van

A térképen a temetők helyét kis zöld fákkal jelölik, a kutatók szerint ez 98 százalékos pontossággal mutatja a helyet és a telekméretet. Narancssárgával jelölték azokat a temetőket, amelyeket nem lehet helyrajzi szám alapján beazonosítani, ezért a pontos helyük sem ismert. Vannak olyan települések, mint például Szarvas, Békéscsaba, Kiskunhalas vagy Tiszaladány, ahol több zsidó temető is található. A jelölésekre kattintva megnyílik az adott település jól nagyítható Google-térképe, ami segíti a temetők helyének pontos beazonosítását.

Bács-Kiskun megye 119 településéből 43 településen 50 zsidó temető van
Bács-Kiskun megye 119 településéből 43 településen 50 zsidó temető van

A tervek szerint az elkövetkezendő hónapokban Heves, Nógrád, Szabolcs, Hajdú, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Pest megye zsidó temetőinek a térképei is elkészülnek majd. A kutatók azt is tervezik, hogy a térképeket a későbbiek során fontosabb adatokkal bővíteni fogják. „Szeretnénk újra hangsúlyozni, hogy a zsidó temető örökké zsidó temető. Nem egy lehetőség a temetők visszaállítása, hanem vissza kell állítani, és kész” – írják a beszámoló végén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településéből 270 településen 290 zsidó temető van
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településéből 270 településen 290 zsidó temető van

(groszmannlili.xyz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp