Muszlimok szerveztek gyűjtést a megrongált zsidó temető helyreállítására

Két muszlim-amerikai aktivista szervezett gyűjtést a Saint Louis-i zsidó temetőben megrongált sírok helyreállítására. Szerintük ugyanis minden ember megérdemli, hogy békében nyugodhasson.

Ismeretlen vandálok több mint 170 sírkőben tettek kárt a temetőben. Az ennek hatására pár napja indított közösségi finanszírozási kampány jócskán túllépte a 20 ezer dolláros eredeti célját, a cikk írásakor tart 57 ezer dollárnál (16,6 millió forintnál), és még 26 napig tart.

Egy ledöntött sírkő a St. Louis-i zsidó temetőben
Egy ledöntött sírkő a St. Louis-i zsidó temetőben

Az utóbbi időben elszaporodtak a zsidó közösségek elleni támadások vagy az őket ért fenyegetések. Hétfőn például 11 újabb zsidó kulturális központot kellett kiüríteni bombafenyegetés-hullám miatt. Az elmúlt hónapban 27 államban összesen 69-re emelkedett a hasonló esetek száma. Bár a Fehér Ház sajtósa szerint Donald Trump amerikai elnök világossá tette, hogy az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, az elnököt így is sok kritika éri, amiért a beiktatása óta ugrott meg a fenyegetése száma.

A CNN szerint az amerikai muszlim közösségek a bombafenyegetésben érintett zsidó közösségek segítése érdekében is felléptek. A Council on American-Islamic Relations (CAIR) nevű muszlim jogvédő szervezet például 5 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki a fenyegetésekért felelős személyek elfogásában információval segíti a rendőrséget.

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp