Hamis kósersági tanúsítvánnyal üzletelő csalókat fogtak el a rendőrök

Elfogtak a salgótarjáni rendőrök négy budapesti férfit, aki több megyében értékesített hamis kósersági tanúsítványokat. A felderítésben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is együttműködött a nyomozóhatósággal.

K. Tibor és társai tavaly november elején egy karancslapujtői, ebben a hónapban pedig egy mórahalmi vállalkozás képviselőjét keresték meg. Álnéven bemutatkozva üzletembernek, illetve az egyik zsidó hitközség vallási vezetőjének adták ki magukat. A sértetteknek nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi tevékenységhez szükséges egyedi igazolást – kósersági tanúsítványt – kínáltak fel készpénz ellenében. A jogosulatlanul kiállított, tartalmukban valótlan igazolásokért kért összegeket átvették, majd a hamis iratokat átadták a sértetteknek. K. Tibor ez év elején egy szegedi vállalkozónak hasonló módszerrel próbálta meg eladni a hamis tanúsítványt, de amikor az kérte, hogy igazolja magát, a férfi sietve távozott.

Három férfit Mórahalmon – a bűncselekmény helyszínén – fogtak el, negyedik társukat pedig Budapesten. A rendőrök a hamis igazolásokat és az átvett pénz egy részét megtalálták. A salgótarjáni rendőrkapitányság az 51 éves K. Tibor, az 50 éves Ny. Zoltán, a 68 éves B. E. Géza és a 34 éves V. Z. Gábor ellen csalás gyanúja miatt indított eljárást. A Salgótarjáni Járásbíróság vasárnap elrendelte a három fiatalabb férfi előzetes letartóztatását. A rendőrség várja azok jelentkezését, akik sérelmére esetleg hasonló módszerrel követtek el bűncselekményt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp