Izraeli földgáz mérsékelheti Európa orosz energiafüggőségét

Az egymással vitatkozó földgáztermelő országok a Földközi-tenger keleti medencéjében együtt nyerhetnek csak nagyot. Izrael, Egyiptom, Törökország és Ciprus is jól járhatna az üzleten, és talán még mi is.

Amos Hochstein szerint az Egyesült Államok diplomáciája sokat tett azért, hogy Izrael és Törökország kibéküljön egymással. Ugyanígy támogatja Washington Ciprus két részének egyesülését. A tét óriási: a Földközi-tenger keleti medencéjében a U.S. Geological Survey becslése szerint nagyobb földgázkészlet van, mint az Egyesült Államokban. Mások mellett az ExxonMobil igen aktív a kitermelésben. Főnöke nagyon sokáig az a Rex Tillerson volt, aki az Egyesült Államok új külügyminisztere. Washington törekvése pedig nem más, mint Európa energia függőségének csökkentése Oroszországtól – hangsúlyozza a Bloomberg.

Izraeli gázkitermelő állomás a Földközi-tengeren
Izraeli gázkitermelő állomás a Földközi-tengeren

A mostani hideg tél jól megmutatja, hogy az orosz földgázszállításoknak meghatározóak az EU számára. Jelenleg a földgáz importjának a 37,5 százaléka Oroszországból érkezik. A második Norvégia 31,6 százalékkal. A Földközi-tenger keleti medencéjében kitermelt földgáz ezen a helyzeten drámai módon változtatna. Csak éppen ehhez össze kellene fogniuk az érintetteknek, hiszen a csőhálózat kiépítése dollármilliárdokba kerül. A leglogikusabb útvonal az lenne, ha az izraeli földgázmezőkről a vezeték Ciprusig tartana, és aztán innen ágazna el Görögország, illetve Törökország irányába.

(A cikk itt folytatódik.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp