80 év van köztük, de a sorsuk ugyanaz

Az Unicef, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete erőteljes filmet forgatott arról, mi a közös a most 92 éves Harry-ben, aki a náci Németországból menekült – és a 12 éves Ahmedben, aki a szíriai polgárháborúból. Különböző kontinenseken születtek, több, mint háromnegyed évszázad választja el őket egymástól, de egy dolog közös bennük: mindketten a háború elől menekültek.

Kettejük történetét akár fel is lehetne cserélni, annyira egyformák: mindketten bomba sújtotta otthonokról, fájdalmas búcsúról és a biztonság felé vezető, veszélyekkel teli útról mesélnek. Harry az Egyesült Királyságban talált menedékre, Ahmed Svédországban. Az Unicef szerint kettejük filmje jól illusztrálja, hogy a ma menekültjeinek ugyanolyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a múltbelieknek.

Paloma Escudero, az UNICEF igazgatója szerint soha nem szenvedtek még akkora szükséget a menekülők és még soha nem volt szükségük annyira a támogatásunkra, mint manapság. „Abban bízunk, hogy ez a videó emlékeztet arra, hogy a borzalmas szalagcímek mögött gyermekek egyéni sorsai állnak. Nem menekülteké, nem migránsoké, hanem gyerekeké, akiknek az egyetlen vágya a biztonság és esély a jobb jövőre.”

(Euronews)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp