Illegális zsidó telepet számoltak fel az izraeli biztonsági erők

Az izraeli biztonsági erők befejezték az Amóna nevű, törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó telepesfalu kiürítését. Amóna a mintegy száz ilyen ciszjordániai telepesfalu közül az egyik legnagyobbnak számított.

A kiürítés második napján, az utolsóként sorra kerülő amónai zsinagógát szabályosan meg kellett ostromolniuk a már védőszemüveggel és műanyagpajzsokkal közeledő biztonságiaknak, miután hipót és más vegyszereket öntöttek feléjük az erőszakosan ellenálló tizenéves tiltakozók, akik az utóbbi napokban a telepre vonultak támogatni a kilakoltatott telepeseket.

Amona
Amona

A zsinagógában magát elbarikádozó több tucat telepes fiatalt a helyszínre vezényelt több száz rendőr végül egyenként vitte el az autóbuszokhoz, amelyek az ország távoli részébe szállították őket. A zsinagóga ostromában nyolc rendőr megsebesült, közülük többeket mentők vittek el további kezelésre.

A több mint negyven telepescsaládnak otthont adó Amóna teljes felszámolása még napokig eltart majd, a családok tagjai egyenként visszatérhetnek, hogy a biztonságiak jelenlétében felügyeljék ingóságaik utólagos összecsomagolását és elszállítását. A tízes tévécsatorna beszámolója szerint csak ezután fogják a munkagépek megsemmisíteni a több mint húsz évvel ezelőtt, építési engedélyek nélkül létrehozott törvénytelen település nyomait.

Amona
Amona

Noha békés és erőszakmentes ellenállást ígértek, Amóna két napig tartó kiürítése során gyakran kődobáló, üvegekkel hadakozó és verekedő, a fegyvertelenül érkező egyenruhásokat bántalmazó fiatalokat mutattak az eseményről beszámoló tudósítások.

Az evakuálás során az odavezényelt mintegy háromezer rendőr közül huszonnégyen, az ellenálló civilek közül pedig tizennyolcan sebesültek meg a különböző összecsapásokban. Tizenhárom erőszakosan tiltakozót előállítottak a hatóságok rendbontás és a rendőri munka akadályozása miatt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán megígérte, hogy huszonöt éves szünet után a kormány egy új ciszjordániai telepet fog létrehozni Amóna néven. A kilencvenes évek eleje óta Izrael nem kezdeményezte új telepek kialakítását az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken – a leendő palesztin állam területén –, noha utólagosan számos illegálisan, előzetes jóváhagyás nélkül felépített telepet engedélyeztek, gyakran korábbi telepek újabb lakónegyedeinek nyilvánítva őket.

Netanjahu egy bizottságot kért fel az új telep helyének meghatározására, amelyben a vezérkari főnök, a telepesek képviselői és Avigdor Liberman védelmi miniszter telepes ügyekben eljáró tanácsadója vesz majd részt.

Amona
Amona

Izrael mintegy hatezer új telepeslakás felépítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök január 20-i hivatalba lépése óta, ezzel magára vonva a nemzetközi közösség bírálatát, amelyből azonban – szemben a korábbi hasonló esetekkel – ezúttal hiányzott az amerikai vezetés hangja.

Amóna kiürítését legkésőbb február 8-áig végre kellett hajtani egy bírósági rendelkezés szerint, miután a fellebbezés minden lehetséges jogi fórumát végigjárták az ott élő telepesek. Azért kellett felszámolni otthonaikat, mert házaik palesztin magántulajdonban lévő földre épültek.

Amóna a mintegy száz – törvénytelenül, előzetes engedélyek nélkül létrehozott – ciszjordániai telepesfalu közül az egyik legnagyobbnak számított. Ezeket a településeket az izraeli hatóságok mindeddig megtűrték, és számukra biztosították az alapvető szolgáltatásokat, a vizet és az áramot.

Az úgynevezett kétállami megoldás értelmében Izrael Állam mellett az 1967-ben elfoglalt Gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie a leendő palesztin államnak. A nemzetközi közösség Ciszjordániát megszállt területnek tekinti, és nem ismeri el Izrael részeként, az ott létesült zsidó településeket pedig törvénytelennek tartja. Jeruzsálemet korábban Washington és Brüsszel is bírálta a telepek miatt, mert a telepépítések gyakorlatilag ellehetetlenítik a palesztin állam létrejöttét. Izrael visszautasítja a bírálatokat, és tagadja, hogy a telepek akadályoznák a békekötést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp