1500 rabbi a menekültek befogadása mellett

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Már több mint 1500 amerikai rabbi írta alá azt a petíciót, amelyben Donald Trump kitiltó rendeletével szemben a menekültek befogadása mellett foglalnak állást. A rabbik felszólítják az amerikai tisztségviselőket, hogy hagyják nyitva az ország kapuit a menekültek előtt.

A menekülteket és bevándorlókat segítő amerikai zsidó szervezet, a HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) tett közzé egy nyílt levelet, amelyet 1500 amerikai rabbi írt alá, hogy ezzel tiltakozzanak a Trump-adminisztráció menekülteket kitiltó rendelete ellen. A levélben az aláíró rabbik felszólítják a frissen megválasztott tisztségviselőket, hogy hagyják nyitva az ország kapuit a menekültek előtt.

Tüntetés Trump menekülteket kitiltó rendelete ellen
Tüntetés Trump menekülteket kitiltó rendelete ellen

„Az emberiség történetének legnagyobb menekültválságával szembenézve, az Egyesült Államoknak egy biztonságos menedéknek kell maradnia a vallási üldözés, a népirtás és a terror ellen menekülők számára” – olvasható a levélben. Az aláíró rabbik szerint mivel a zsidó hagyomány szerint minden ember Isten képére lett teremtve, ezért nem fordíthatunk hátat azoknak, akik a szörnyűségek elől menekülnek.

„Mint rabbik, mi komolyan vesszük az idegen befogadásáról szóló bibliai utasítást. Történelmünk és értékeink szellemében továbbra is fel fogjuk emelni a hangunk a menekültek támogatása mellett, és felszólítjuk hatalmas nemzetünket a befogadás hagyományainak folytatására.”

A levelet megjelenése óta már 1925 amerikai rabbi írta alá, köztük Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség rabbija is, aki egy kaliforniai közösség rabbijaként is funkcionál. Az aláíró rabbik a judaizmus minden jelentős irányzatát és majdnem minden amerikai állam zsidó közösségét képviselik.

A kampányt szervező HIAS eredetileg 1881-ben jött létre, hogy az akkori Orosz Birodalomból Amerikába kivándorló zsidókat segítse. A szervezet megalakulása óta megközelítőleg 4,5 millió zsidó és nem zsidó rászorulónak nyújtott segítséget.

Több mint 1500 rabbi írta alá
Több mint 1500 rabbi írta alá
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp