Száz árván maradt szíriai gyereket fogad be Izrael

A befogadott árvákat izraeli arab családoknál, valamint nevelőotthonokban helyezik el, négy év elteltével pedig állandó letelepedési joghoz jutnak majd. Annak ellenére, hogy Izrael tulajdonképpen hadban állnak egymással, az izraeli kormány és civilek egyaránt próbálnak segíteni a polgárháború sújtotta ország lakosságán.

Arije Deri belügyminiszter jóváhagyta száz 12-14 éves szíriai gyermek letelepedési engedélyét Izraelben. A gyerekek eleinte ideiglenes, majd négy év elteltével állandó letelepedési joghoz jutnak. Az árvákat arab nevelőszülőknél, valamint bentlakásos nevelőotthonokban helyezik el, beilleszkedésüket az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab családok fogják segíteni.

Jeruzsálem 1948-as kikiáltása óta hadban áll Szíriával, háromszor háborút is vívott ellene, s a két ország kapcsolatát tűzszüneti egyezmény, és nem békeszerződés rendezi. A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban Izrael semleges álláspontot foglalt el, de külföldi források szerint Szíria területén többször végrehajtott légicsapást az Iránból a Hezbollah libanoni síita szervezetnek küldött fegyverszállítmányok ellen.

Mindeközben az izraeli hatóságok több mint kétezer-ötszáz olyan szíriai sebesültnek nyújtottak humanitárius segítséget, akik a Golán-fennsíkon érkeztek az izraeli határhoz. Sokakat egy határ menti tábori kórházban ápoltak, mintegy hatszáz sérültet a Cfáton lévő kórházba vittek orvosi ellátásra, a legsúlyosabb állapotban lévőket pedig a haifai Rambam kórházban ápolták.

Az utóbbi hónapokban egy civil szervezet is gyűjtést indított a határ túloldalán szenvedő civilek megsegítésére. Kezdeményezésükre több mint hétezer magánszemély, kevesebb mint egy hónap alatt több mint egymillió-háromszázezer sékelt (több mint százmillió forintot) adott össze egy internetes pénzadományozó honlap segítségével. Az összeget egy civil segélyszervezet révén a szíriai háborútól szenvedő gyermekeknek küldendő takarókra, gyógyszerre, ruhára, élelemre költik.

Komoly adományokkal segítik izraeli civilek a szíriai gyerekeket – Kibic Magazin

Az izraeli kormányt megelőzve civilek adománygyűjtésbe kezdtek a szíriai gyerekek megsegítésére. Egy közösségi finanszírozásra használt oldalon már több

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp