Pisztáciás sajttorta, mert megérdemeljük

Ez a torta egyszerűen telitalálat, a pisztácia ugyanis remekül passzol a sajttortához. A trükk annyi, hogy már egy nappal a fogyasztás előtt el kell készíteni. Az emberek egyszerűen megőrülnek érte, ráadásul még egy mákos változata is létezik.

Egyszerűen imádom ezt a tortát. Az eredeti recept sajnos nem az én találmányom, de ezt a pisztáciás változatot én álmodtam meg valamelyik nap. Gabi barátném eljött ugye fotózni és előtte követelte, hogy főzzek neki. Elkezdtem agyalni, hogy milyen sütit csináljak, és szinte egyből sajttorára gondoltam, de valami különlegeset akartam. És hát mondanom sem kell, telitalálat volt, annyira isteni a pisztácia ebben a sajttortában, és a többféle textúra találkozása is sokat dob rajta. Tettem pisztáciát az alap kekszmorzsába, a tortaforma kivajazott oldalára, és végül a tetejét megszórtam pirított pisztáciával.

Fotó: Gabi Berger
Fotó: Gabi Berger

Amúgy tavaly nyáron, mikor a kávézóban dolgoztam, sokat készítettem, és akkor épp Rebeka barátnőnk is velünk dolgozott – tiszta magyar helyet csináltunk egy hónapra. Szóval volt egy dílünk, hogy ha elad három szeletet, kap egy felet – mivelhogy annyira oda volt érte, ki kellett ugye érdemelni valahogy. Volt, hogy délig kb. elment egy egész nagy torta. De azért elárulom, hogy az eredeti recept persze az egyik nagy kedvenc bloggeremtől, Chili és Vaniliától származik, és az alapja a jó öreg New York Cheesecake. Van egy debreceni mákos változata is, azt is ki fogom egyszer próbálni.

Ennek a sütinek bizony jó pár órát pihennie kell a hűtőben, így érdemes egy nappal előbb nekiállni, vagy reggel, ha mondjuk egy vacsorára visszük.

Hozzávalók:

20 dkg keksz

10 dkg pisztácia (darálva, de úgy, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne)

12,5 dkg olvasztott vaj

5 dkg kristálycukor (ízlés szerint, ha a keksz édes nem kell)

70 dkg krémsajt (Philadelphia)

15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)

1 citrom reszelt héja

½ citrom leve

1 dl tejföl

1 dl tejszín

2 egész tojás

3 tojássárgája

2 púpos tk étkezési keményítő

A sütőt előmelegítem 180 °C-ra, és egy tepsiben vizet teszek a sütő aljába. A kekszet finomra, a pisztáciát durvára darálom. A kekszet, a pisztáciát és az olvasztott vajat összekeverem, és szépen egy – előre kivajazott és sütőpapírral kibélelt – kapcsos tortaforma aljába nyomkodom (kézzel vagy egy pohár aljával), hogy egy egységes felületet kapjak. Ha már úgy érzem, mindenhol ugyanannyi cucc van, akkor kész. A tortaforma oldalát is kivajazom, megszórom még egy kis pisztáciával. Beteszem a hűtőbe, amíg készül a sajtos réteg.

Fotó: Gabi Berger
Fotó: Gabi Berger

A szobahőmérsékelű krémsajtot kikeverem a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel, a keményítővel és a tojásokkal. Én általában kézi habverővel szoktam, mert lusta vagyok mosogatni, de robotgéppel gyorsabb. A krémet az alapra öntöm, és 45 percig sütöm, ekkor még úgy tűnhet, hogy nincs kész, de tovább sül még a pihentetés alatt. Kb. 20 percig pihentetem a sütőben, aztán kiveszem, és ha már langyos, beteszem a hűtőbe. Tálalás előtt a tetejét megszórom durvára darált pirított pisztáciával.

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp