Keményen helyreteszi egy izraeli művész a berlini holokauszt-emlékműnél szelfizőket

Egy Berlinben élő izraeli művésznek elege lett abból, hogy a turisták vidámparknak nézik a Meggyilkolt európai zsidók emlékművét, ezért egy igen drasztikus módszerrel próbálja felhívni a helytelenül viselkedők figyelmét. A Yolocaust projektben koncentrációs táborokban készült fotókba helyezi bele az emlékműnél vidáman szelfizgető látogatókat.

A Berlin központjában található Meggyilkolt európai zsidók emlékműve egy igen látványos alkotás, és mivel nagyon közel van a Brandenburgi kapuhoz, ezért nagyon sok turista is ellátogat ide. Sokukban azonban nem igazán tudatosul, hogy amikor a betonoszlopok között bóklásznak, akkor tulajdonképpen több millió meggyilkolt emberre kellene emlékezniük, és nem kedvenc jógapózukban fotózgatni magukat.

Legalábbis így gondolja ezt Shahak Shapira, egy Berlinben élő izraeli művész, akinek elege lett abból, hogy a közösségi médiát elárasztják az emlékműnél vidáman pózolgató turisták képei. Shapira ezért gondolt egyet, és létrehozta a Yolocaust projektet, amely neve a fiatalok körében népszerű yolo (you only live once – csak egyszer élsz) szlengből és a holokauszt szóból tevődik össze. A projekt honlapjára Shapira olyan fotómontázsokat készített, amelyek az emlékműnél szelfizgetőket a holokauszt idején készült archív felvételekbe helyezi bele.

Az így kapott sokkoló eredménytől Shapira azt reméli, hogy az emberek észbe kapnak majd, amikor legközelebb ellátogatnak a berlini holokauszt-emlékműhöz. A művésznek a projekttel nem az volt a célja, hogy megszégyenítse a fotókon láthatókat, szóval, ha valaki felismeri magát a képeken, és ír egy e-mailt, akkor Shapira rögtön eltávolítja a fotóját az oldalról.

A honlap alján egy gyakori kérdésekből álló rész is található. Ezekből az első rögtön rá is világít a projekt lényegére:

Szóval, mit szabad tennem a holokauszt-emlékműnél, és mit nem?

Semmilyen történelmi esemény nem hasonlítható össze a holokauszttal. Az rajtad múlik, hogyan viselkedsz egy emlékhelyen, amely hatmillió ember halálát jelöli.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp