Az európai zsidó diákok szerint igenis van jövője a zsidóságnak Európában

A Zsidó Diákok Világszervezetéhez tartozó európai diákok arra kérték az izraeli tisztségviselőket: ne hangoztassák, hogy a zsidóknak nincs jövőjük Európában. Szerintük egyáltalán nem rossz az európai zsidóság helyzete, és ezzel csak rontanak ezen.

„Mi vagyunk az a generáció, amely golyóálló üvegek mögött nőtt fel” – mondja Benny Fischer, az Európai Zsidó Diákok Szövetségének elnöke. „Ennek ellenére nem mindannyian szándékozunk elmenni, és ha egyesek folyamatos azt sulykolják, hogy a zsidóságnak nincs jövője Európában, az nem csak egyszerűen lekezelő, de még csak nem is segít vele. Több száz éves hagyományaink vannak azokban az országokban, ahol élünk, és amennyire szükségünk van Izraelre, néha Izraelnek is ugyanakkora szüksége van a diaszpórára.”

Noemi Madar, a francia Zsidó Diákszervezet titkára is osztja Fischer álláspontját. „Amikor az emberek azt mondják, hogy a zsidóknak nincs többé helyük Franciaországban, azzal mi nem tudunk egyetérteni” – jelenti ki Madar, aki hozzáteszi, hogy a francia zsidók már sok éve élnek az országban.

Véleménye szerint a francia zsidók inkább vágyakozásból vándorolnak ki Izraelbe, és nem azért, mert félnének. Madar hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus hazájában csökkent az elmúlt évben, és a zsidók a 2015-ös párizsi terrortámadás óta nem érzik, hogy egyedül lennének.

Josh Seitler, a brit Zsidó Diákszövetség elnöke szerint az Egyesült Királyságban a zsidó diákok nagyszerűen érzik magukat az egyetemeken. „A London School of Economics-ba jártam, és minden nap kipát viseltem” – meséli Seitler, aki azonban elismeri, hogy a zsidó és izraeli hallgatóknak számos kihívással is szembe kell nézniük. Az Izraellel kapcsolatos események és előadások bizony olykor elmaradhatnak palesztin diákok tiltakozása miatt.

Ahogy arra Fischer is rámutatott, ahogy a különböző európai országokban eltérő a zsidóság helyzete, Seitler szerint a brit egyetemeken is igen nagy különbségek lehetnek. Például az Izrael ellenes bojkott mozgalmakkal (BDS) is másféleképpen kell megküzdeniük.

A Lengyelországból érkezett zsidó aktivista, Robert Gajda szerint a BDS mozgalom náluk nem létezik, a szélsőjobb viszont annál inkább, amely „megpróbálja átírni a történelmet”. Ezzel persze a lengyel zsidók nincsenek egyedül. „Mi egy kis közösség vagyunk, mindenki tudja, hogy miért…, de még mindig ott vagyunk, és virágzunk. És ne gondoljanak csak a holokausztra, kiállunk Izrael mellett, és felszólalunk a közös ügyeinkért is” – mondja Gajda.

Az izraeli diaszpóra minisztérium jelentése szerint az európai polgárok 40 százaléka antiszemita, az amerikai zsidó diákok 75 százaléka tapasztalta meg az antiszemitizmust. 2015-ben 9000 antiszemita támadást jelentettek a Facebookon, 11 354-et a Twitteren és 4468-at az Instagramon. 4465 antiszemita videó került fel a YouTubra abban az évben.

(Jpost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp