A világ második legjobb szobrának választották a Duna-parti holokauszt emlékművet

Can Togay és Pauer Gyula alkotását az 1920 óta megjelenő Architecture Digest online kiadása választotta másodiknak a világ 13 legfontosabb köztéri szobra közül. A kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket.

A Cipők a Duna-parton nevű holokauszt-emlékmű nem véletlenül nyerte el a tekintélyes építészeti magazin tetszését. Szellemi alkotója Can Togay János filmrendező, író, költő, társalkotója a 2012-ben elhunyt Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész, aki számos játékfilm szereplője is volt.

A Duna-parti holokauszt emlékmű
A Duna-parti holokauszt emlékmű

A kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket: Pauer Gyula hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik. Az emlékhely három pontján öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül olvasható a felirat: „A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án”.

Az Architecture Digest Dél-Afrikától Texasig, a világ szinte minden köztéri szobrát megvizsgálva adta a megtisztelő 2. helyet a magyar alkotásnak.

(Kultúrpart)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp