A Mazsihisz szerint egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni hosszú évek rasszizmusát

A Jobbik elnökének hanukai üdvözlete eléggé beindította a hazai zsidóság apraja-nagyját, így a Mazsihisz sem hagyhatta szó nélkül a Vona-Köves levélváltás körül kialakult vitát. Szerintük a Jobbiknak bőven van még mivel elszámolnia, nemcsak a zsidóság, de „az egyenjogú polgárok teljes közössége” felé.

A Jobbik nemcsak Köves Slomónak, de a Mazsihisz részére is küldött hanukai üdvözletet, de mint az Heisler András elnök és Radnóti Zoltán rabbi Facebook-bejegyzéséből is kiderült, a Mazsihisz egyrészt nem szokott hanukai jókívánságokra válaszolni, másrészt pedig jelenleg nem szeretnének a Jobbikkal semmilyen párbeszédet folytatni.

Ennek okát nemrég Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke egy, a Mandineren megjelent cikkben fejtette ki. A hitközség vezetői nem zárják annak a lehetőségét, hogy a Jobbik valóban egyfajta változáson megy keresztül, de szerintük „egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni hosszú évek rasszizmusát”. Mint írják, „10 év gyűlölködés után egy pár soros levélben bejelenteni, hogy „kijöttem a lövészárokból, ölelj a kebledre” – ez téves elképzelés a megbocsátásról”.

„A Jobbiknak nem csak a magyar zsidók, de más magyar kisebbségi csoportok – mindenekelőtt cigány honfitársaink – elleni uszításáért is felelősséget kell vállalnia. Nem a MAZSIHISZ-nek, vagy az EMIH-nek, hanem a befogadó magyar nemzet egészének, az egyenjogú polgárok teljes közösségének tartoznak ezzel az elszámolással” – áll Heisler Anrás és Kiss Henriett írásában.

A Mazsihisz vezetői – akik amúgy hangsúlyozzák, hogy nem szeretnének semmi olyan politikai játszmában részt venni, amihez semmi közük sincsen – cikkük végén kijelentik, hogy a Mazsihisz nyitott mindenki felé. Szóval, ha a Jobbik valóban közeledni akar, akkor világossá kell tenniük mindenki, főleg a rájuk hallgató fiatalok számára, „hogy amit eddig tettek, az semmi jóhoz nem vezet”.

A Mazsihisz egy kerekasztal-beszélgetést is kezdeményezett a témában:

https://akibic.hu/2017/01/06/a-jobbik-hanukaja-hova-alljanak-a-zsidok/

A témában eddig megjelent cikkeink:

A Jobbik hanukai üzenetet küldött Köves Slomónak, ami ezután történt…

Te mit válaszolnál, ha Vona Gábor hanukai jókívánságokat küldene neked?

Kelemen Katalin rabbi válasza Vona Gábor hanukai üdvözletével kapcsolatban

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp