A Mazsihisz szerint egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni hosszú évek rasszizmusát

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Jobbik elnökének hanukai üdvözlete eléggé beindította a hazai zsidóság apraja-nagyját, így a Mazsihisz sem hagyhatta szó nélkül a Vona-Köves levélváltás körül kialakult vitát. Szerintük a Jobbiknak bőven van még mivel elszámolnia, nemcsak a zsidóság, de „az egyenjogú polgárok teljes közössége” felé.

A Jobbik nemcsak Köves Slomónak, de a Mazsihisz részére is küldött hanukai üdvözletet, de mint az Heisler András elnök és Radnóti Zoltán rabbi Facebook-bejegyzéséből is kiderült, a Mazsihisz egyrészt nem szokott hanukai jókívánságokra válaszolni, másrészt pedig jelenleg nem szeretnének a Jobbikkal semmilyen párbeszédet folytatni.

Ennek okát nemrég Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke egy, a Mandineren megjelent cikkben fejtette ki. A hitközség vezetői nem zárják annak a lehetőségét, hogy a Jobbik valóban egyfajta változáson megy keresztül, de szerintük „egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni hosszú évek rasszizmusát”. Mint írják, „10 év gyűlölködés után egy pár soros levélben bejelenteni, hogy „kijöttem a lövészárokból, ölelj a kebledre” – ez téves elképzelés a megbocsátásról”.

„A Jobbiknak nem csak a magyar zsidók, de más magyar kisebbségi csoportok – mindenekelőtt cigány honfitársaink – elleni uszításáért is felelősséget kell vállalnia. Nem a MAZSIHISZ-nek, vagy az EMIH-nek, hanem a befogadó magyar nemzet egészének, az egyenjogú polgárok teljes közösségének tartoznak ezzel az elszámolással” – áll Heisler Anrás és Kiss Henriett írásában.

A Mazsihisz vezetői – akik amúgy hangsúlyozzák, hogy nem szeretnének semmi olyan politikai játszmában részt venni, amihez semmi közük sincsen – cikkük végén kijelentik, hogy a Mazsihisz nyitott mindenki felé. Szóval, ha a Jobbik valóban közeledni akar, akkor világossá kell tenniük mindenki, főleg a rájuk hallgató fiatalok számára, „hogy amit eddig tettek, az semmi jóhoz nem vezet”.

A Mazsihisz egy kerekasztal-beszélgetést is kezdeményezett a témában:

https://akibic.hu/2017/01/06/a-jobbik-hanukaja-hova-alljanak-a-zsidok/

A témában eddig megjelent cikkeink:

A Jobbik hanukai üzenetet küldött Köves Slomónak, ami ezután történt…

Te mit válaszolnál, ha Vona Gábor hanukai jókívánságokat küldene neked?

Kelemen Katalin rabbi válasza Vona Gábor hanukai üdvözletével kapcsolatban

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp