A zsidó vallásúak a legiskolázottabbak a világon

Kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes vallások képviselői mennyi időt töltenek az oktatási rendszerben. Az eredmény pedig világosan megmutatja, hogy mekkora különbségek vannak a fejlett és a kevésbé fejlett régiók között.

A Pew kutatói azt nézték meg, hogy melyik vallás képviselői töltik a legtöbb időt az oktatásban, és arra jutottak, hogy a zsidó vallásúak járnak a legtöbb ideig valamilyen oktatási intézménybe, átlagosan 13,4 évet. Második helyen a keresztények állnak 9,3 évvel, majd a buddhisták 7,9 évvel, a muszlimok és a hinduk pedig 5,6 évet töltenek oktatással.

A kutatók szerint az eredmény annak köszönhető, hogy zsidó vallásúak főleg Izraelben és az Egyesült Államokban élnek, ahol egyébként is jók ezek az arányok. Közben a hinduk főleg Indiában, Nepálban és Bangladesben, ahol viszont nehezebb az oktatáshoz való hozzáférés.

Megvizsgálták a muszlimokat is, náluk is attól függ az iskolázottság mértéke, hogy melyik országban élnek. Akik a világ fejlettebb részén laknak, átlagosan jobb iskolázottsági fokot érnek el, akik a fejlődő világban, azok általában kevésbé iskolázottak.

A magukat nem vallásosnak vallók átlagosan 8,8 évet töltenek az oktatási rendszerben. A Föld lakosainak ötöde, azaz nagyjából 680 millió ember pedig egyáltalán nem jut hozzá szervezett oktatáshoz. Ennek ellenére a Földön összességében nőtt az iskolázottság mértéke az utóbbi években.

(Eduline via Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp