A zsidó vallásúak a legiskolázottabbak a világon

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes vallások képviselői mennyi időt töltenek az oktatási rendszerben. Az eredmény pedig világosan megmutatja, hogy mekkora különbségek vannak a fejlett és a kevésbé fejlett régiók között.

A Pew kutatói azt nézték meg, hogy melyik vallás képviselői töltik a legtöbb időt az oktatásban, és arra jutottak, hogy a zsidó vallásúak járnak a legtöbb ideig valamilyen oktatási intézménybe, átlagosan 13,4 évet. Második helyen a keresztények állnak 9,3 évvel, majd a buddhisták 7,9 évvel, a muszlimok és a hinduk pedig 5,6 évet töltenek oktatással.

A kutatók szerint az eredmény annak köszönhető, hogy zsidó vallásúak főleg Izraelben és az Egyesült Államokban élnek, ahol egyébként is jók ezek az arányok. Közben a hinduk főleg Indiában, Nepálban és Bangladesben, ahol viszont nehezebb az oktatáshoz való hozzáférés.

Megvizsgálták a muszlimokat is, náluk is attól függ az iskolázottság mértéke, hogy melyik országban élnek. Akik a világ fejlettebb részén laknak, átlagosan jobb iskolázottsági fokot érnek el, akik a fejlődő világban, azok általában kevésbé iskolázottak.

A magukat nem vallásosnak vallók átlagosan 8,8 évet töltenek az oktatási rendszerben. A Föld lakosainak ötöde, azaz nagyjából 680 millió ember pedig egyáltalán nem jut hozzá szervezett oktatáshoz. Ennek ellenére a Földön összességében nőtt az iskolázottság mértéke az utóbbi években.

(Eduline via Guardian)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp