50 év múlva 25 milliósra nőhet Izrael népessége

Elképesztő adatokat közölt az izraeli statisztikai hivatal: az ország népessége 2056-ra akár 25 milliósra is nőhet és addigra már ultraortodox lehet minden harmadik lakosa. Franciaországból kevesebb, Oroszországból több zsidó érkezett idén: ezzel az oroszok átvették a vezetést.

Izrael nyolcmillió 600 ezer lakossal fordult rá a 2017-es évre, két százalékkal, 167 ezer fővel nőtt tavaly az ország népessége, nagyjából annyival, mint az előző években. A fejlett világban Izraelben a legmagasabb a születésszám, egy családnak átlagosan három gyermeke van, az arab állampolgárok esetében ez jellemzően magasabb, az ultraortodox közösségben pedig hozzávetőleg a duplája. Az ultraortodoxok aránya ezért folyamatosan nő a népességen belül, és ha a trendek hosszabb távon is folytatódnak, akkor 2065-ben a legmerészebb számítások szerint az ország 25 millió lakója közül minden harmadik közülük kerülhet ki.

Új olék (bevándorlók) Izraelben
Új olék (bevándorlók) Izraelben

Bevezetésük a munkaerőpiacra annak ellenére is komoly nehézségeket jelenthet majd, hogy a legutolsó hírek szerint egyre több ultraortodox fiatal vesz részt a felsőoktatásban. Az ország mérete miatt a lakhatás már jelenleg is súlyos problémát jelent, a közlekedés megszervezése is rendkívül nehéz kihívások elé állíthatja majd Izraelt a következő évtizedekben. A rendkívüli növekedés pedig komoly válságokhoz is vezethet számos szakértő véleménye szerint.

A tavalyi növekedéshez valamelyest hozzájárult a bevándorlás (alija) is, amely mérséklődött ugyan valamelyest az előző évhez képest, de így is több tízezer érkezőt kell majd integrálnia Izraelnek. Idén már nem Franciaországból, a világ második legnagyobb diaszpóra-közösségéből (az első az Egyesült Államok) érkeztek a legtöbben, hanem Oroszországból, az onnan érkezettek száma idén 6000-ről 7000-re nőtt, és valamivel még az Ukrajnából érkező 5500 zsidó is meghaladta a francia alijázók számát, amely 5000-re esett vissza. Az Egyesült Államokból alig 3000 zsidó költözött tavaly Izraelbe, míg Európából érkezett az Izraelben új életet kezdők bő háromnegyede.

(Mazsihisz via Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp