50 év múlva 25 milliósra nőhet Izrael népessége

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Elképesztő adatokat közölt az izraeli statisztikai hivatal: az ország népessége 2056-ra akár 25 milliósra is nőhet és addigra már ultraortodox lehet minden harmadik lakosa. Franciaországból kevesebb, Oroszországból több zsidó érkezett idén: ezzel az oroszok átvették a vezetést.

Izrael nyolcmillió 600 ezer lakossal fordult rá a 2017-es évre, két százalékkal, 167 ezer fővel nőtt tavaly az ország népessége, nagyjából annyival, mint az előző években. A fejlett világban Izraelben a legmagasabb a születésszám, egy családnak átlagosan három gyermeke van, az arab állampolgárok esetében ez jellemzően magasabb, az ultraortodox közösségben pedig hozzávetőleg a duplája. Az ultraortodoxok aránya ezért folyamatosan nő a népességen belül, és ha a trendek hosszabb távon is folytatódnak, akkor 2065-ben a legmerészebb számítások szerint az ország 25 millió lakója közül minden harmadik közülük kerülhet ki.

Új olék (bevándorlók) Izraelben
Új olék (bevándorlók) Izraelben

Bevezetésük a munkaerőpiacra annak ellenére is komoly nehézségeket jelenthet majd, hogy a legutolsó hírek szerint egyre több ultraortodox fiatal vesz részt a felsőoktatásban. Az ország mérete miatt a lakhatás már jelenleg is súlyos problémát jelent, a közlekedés megszervezése is rendkívül nehéz kihívások elé állíthatja majd Izraelt a következő évtizedekben. A rendkívüli növekedés pedig komoly válságokhoz is vezethet számos szakértő véleménye szerint.

A tavalyi növekedéshez valamelyest hozzájárult a bevándorlás (alija) is, amely mérséklődött ugyan valamelyest az előző évhez képest, de így is több tízezer érkezőt kell majd integrálnia Izraelnek. Idén már nem Franciaországból, a világ második legnagyobb diaszpóra-közösségéből (az első az Egyesült Államok) érkeztek a legtöbben, hanem Oroszországból, az onnan érkezettek száma idén 6000-ről 7000-re nőtt, és valamivel még az Ukrajnából érkező 5500 zsidó is meghaladta a francia alijázók számát, amely 5000-re esett vissza. Az Egyesült Államokból alig 3000 zsidó költözött tavaly Izraelbe, míg Európából érkezett az Izraelben új életet kezdők bő háromnegyede.

(Mazsihisz via Ynet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp