Te mit válaszolnál, ha Vona Gábor hanukai jókívánságokat küldene neked?

A hanuka minden bizonnyal legbizarrabb levélváltása Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija között a közösségi médiában eszkalálódott tovább. Vona ugyanis a Facebookon válaszolt Köves rabbi levelére, és még az is kiderült, hogy a Jobbik másnak is küldött hanukai üdvözletet.

A mostani hanuka nagy sztorija volt, hogy Vona Gábor a Jobbik elnöke és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az ünnep alkalmából jókívánságait küldte el Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának, aki válaszában keményen kiosztotta a szélsőjobbtól éppen távolodni próbáló párt vezetőit, és felidézte a Jobbik képviselőinek néhány korábbi antiszemita megnyilvánulását.

A Jobbik hanukai üzenetet küldött Köves Slomónak, ami ezután történt… – aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Minden bizonnyal az idei hanuka legbizarrabb eseménye a jobbikosok hanukai köszöntője, amelyet Köves Slomónak küldtek a zsidó ünnep alkalmából. Az EMIH vezető rabbija rendesen ki is osztotta a szélsőjobbtól látszólag távolodni próbáló párt vezetőségét. Eléggé meglephette Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, amikor kézhez kapta Vona Gábor, a Jobbik elnökének és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivőjének hanukai üdvözlő levelét.

A látszatra mostanában sokat adó párt elnöke azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, és Facebook-oldalán hosszas sajnálkozó posztot tett közzé, amelyben kifejti, hogy a Jobbik bizony néppártosodik, és már nem felelőtlen kamaszként, hanem felelős és építkező felnőttként viselkedik. A felelőtlen kamaszok jelenthetik itt tehát a nyílt antiszemitizmust, a meggondolt felnőttek pedig a látszatpolitizálást. „Talán az is elgondolkodtató, hogy az elmúlt évekből nem is tudott semmilyen vitatható megnyilvánulást idézni a Jobbik részéről” – írja Vona.

A Jobbik elnöke szerint a lövészárkokat be kellene temeti, és inkább a hidak építésével tekinteni előre a XXI. századba. „De azt is tudom, hogy vannak sokan – és remélem, hogy többen –, akik szintén a XXI. században akarnak élni és nem a múltban. Akiket – legyenek akár zsidó, akár keresztény vallásúak – sokkal inkább lelkesít az új lehetőségek közös megteremtése, mint a múltba való görcsös kapaszkodás.”

Vona Gábor ennek megfelelően azt is bemutatja, hogy Köves rabbinak miként is kellett volna válaszolnia a kedélyes ünnepi üdvözlésre: „Köszönöm kedves gesztusát! Én is áldott ünnepeket kívánok, és bízom benne, hogy jövőre hazánkban nem a falak és a lövészárkok, hanem a hidak építésére tudunk koncentrálni. Biztosíthatom Önt arról, hogy én az utóbbit teszem majd.”

Vona bejegyzésére Polnauer Flóra, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség kántora is írt kommentet, amelyben felhívja a Jobbik elnökének figyelmét arra, hogy Köves Slomó nem az egész hazai zsidóságot képviseli, csak az ortodoxokat, valamint hozzáteszi, hogy ő maga biztosan megköszönte volna, ha a jobbikosok hanukai üdvözletet küldtek volna neki. „Én egy progresszív zsidó közösségnek vagyok a kántora és úgy gondolom a gesztus fontos nyitás volt az ön részéről, én biztos megköszöntem volna és kellemes ünnepeket kívántam volna. És ezúttal kívánok is” – olvasható Polnauer Flóra hozzászólásában.

Vona azonban valószínűleg tisztában lehet azzal, hogy a magyarországi zsidóság nem csupán Köves Slomóékból áll, hiszen nem csak az EMIH-nek, de a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) is elküldte ünnepi jókívánságait. Erről egyrészt onnan lehet tudni, hogy Vona Gábor a Facebook-bejegyzésében megemlíti, hogy minden történelmi egyháznak és felekezetnek küldött ünnepi üdvözletet, másrészt pedig Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke megosztotta azt szintén a Facebookon. „Többen kérdezték, kapott-e Mazsihisz is hanukai köszöntő levelet a Jobbiktól. A válasz: igen” – írja a rabbi.

A Mazsihisznél azonban úgy döntöttek, hogy semmit sem válaszolnak a Jobbik üzenetére, ugyanis – ahogy Radnóti Zoltán rabbi fogalmazott – „a Mazsihisz vezetői már kisgyermekként megtanulták, hogy nem szabad mindenkivel szóba állni”. Ezzel sikerült az EMIH-nek is odaszúrni, amiért egyáltalán szóba álltak Vonáékkal, és világosan mutatja, hogy a Mazsihisz nem gondolja a Jobbikot semmilyen szinten tárgyalóképesnek.

A történetet egyelőre a Jobbik vecsési szervezete zárta rövidre, amely a Facebookon elég egyértelművé tette, hogy elhatárolódik a párt vezetésének a zsidósághoz való közeledésétől: „A vecsési JOBBIK NEM üdvözli a zsidóságot a hanuka (vagy mi a f sz) alkalmából! Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik!”

Ezek után te mit válaszolnál, ha Vona Gábor hanukai jókívánságokat küldene neked?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp