Te mit válaszolnál, ha Vona Gábor hanukai jókívánságokat küldene neked?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A hanuka minden bizonnyal legbizarrabb levélváltása Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija között a közösségi médiában eszkalálódott tovább. Vona ugyanis a Facebookon válaszolt Köves rabbi levelére, és még az is kiderült, hogy a Jobbik másnak is küldött hanukai üdvözletet.

A mostani hanuka nagy sztorija volt, hogy Vona Gábor a Jobbik elnöke és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az ünnep alkalmából jókívánságait küldte el Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának, aki válaszában keményen kiosztotta a szélsőjobbtól éppen távolodni próbáló párt vezetőit, és felidézte a Jobbik képviselőinek néhány korábbi antiszemita megnyilvánulását.

A Jobbik hanukai üzenetet küldött Köves Slomónak, ami ezután történt… – aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Minden bizonnyal az idei hanuka legbizarrabb eseménye a jobbikosok hanukai köszöntője, amelyet Köves Slomónak küldtek a zsidó ünnep alkalmából. Az EMIH vezető rabbija rendesen ki is osztotta a szélsőjobbtól látszólag távolodni próbáló párt vezetőségét. Eléggé meglephette Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, amikor kézhez kapta Vona Gábor, a Jobbik elnökének és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivőjének hanukai üdvözlő levelét.

A látszatra mostanában sokat adó párt elnöke azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, és Facebook-oldalán hosszas sajnálkozó posztot tett közzé, amelyben kifejti, hogy a Jobbik bizony néppártosodik, és már nem felelőtlen kamaszként, hanem felelős és építkező felnőttként viselkedik. A felelőtlen kamaszok jelenthetik itt tehát a nyílt antiszemitizmust, a meggondolt felnőttek pedig a látszatpolitizálást. „Talán az is elgondolkodtató, hogy az elmúlt évekből nem is tudott semmilyen vitatható megnyilvánulást idézni a Jobbik részéről” – írja Vona.

A Jobbik elnöke szerint a lövészárkokat be kellene temeti, és inkább a hidak építésével tekinteni előre a XXI. századba. „De azt is tudom, hogy vannak sokan – és remélem, hogy többen –, akik szintén a XXI. században akarnak élni és nem a múltban. Akiket – legyenek akár zsidó, akár keresztény vallásúak – sokkal inkább lelkesít az új lehetőségek közös megteremtése, mint a múltba való görcsös kapaszkodás.”

Vona Gábor ennek megfelelően azt is bemutatja, hogy Köves rabbinak miként is kellett volna válaszolnia a kedélyes ünnepi üdvözlésre: „Köszönöm kedves gesztusát! Én is áldott ünnepeket kívánok, és bízom benne, hogy jövőre hazánkban nem a falak és a lövészárkok, hanem a hidak építésére tudunk koncentrálni. Biztosíthatom Önt arról, hogy én az utóbbit teszem majd.”

Vona bejegyzésére Polnauer Flóra, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség kántora is írt kommentet, amelyben felhívja a Jobbik elnökének figyelmét arra, hogy Köves Slomó nem az egész hazai zsidóságot képviseli, csak az ortodoxokat, valamint hozzáteszi, hogy ő maga biztosan megköszönte volna, ha a jobbikosok hanukai üdvözletet küldtek volna neki. „Én egy progresszív zsidó közösségnek vagyok a kántora és úgy gondolom a gesztus fontos nyitás volt az ön részéről, én biztos megköszöntem volna és kellemes ünnepeket kívántam volna. És ezúttal kívánok is” – olvasható Polnauer Flóra hozzászólásában.

Vona azonban valószínűleg tisztában lehet azzal, hogy a magyarországi zsidóság nem csupán Köves Slomóékból áll, hiszen nem csak az EMIH-nek, de a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) is elküldte ünnepi jókívánságait. Erről egyrészt onnan lehet tudni, hogy Vona Gábor a Facebook-bejegyzésében megemlíti, hogy minden történelmi egyháznak és felekezetnek küldött ünnepi üdvözletet, másrészt pedig Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke megosztotta azt szintén a Facebookon. „Többen kérdezték, kapott-e Mazsihisz is hanukai köszöntő levelet a Jobbiktól. A válasz: igen” – írja a rabbi.

A Mazsihisznél azonban úgy döntöttek, hogy semmit sem válaszolnak a Jobbik üzenetére, ugyanis – ahogy Radnóti Zoltán rabbi fogalmazott – „a Mazsihisz vezetői már kisgyermekként megtanulták, hogy nem szabad mindenkivel szóba állni”. Ezzel sikerült az EMIH-nek is odaszúrni, amiért egyáltalán szóba álltak Vonáékkal, és világosan mutatja, hogy a Mazsihisz nem gondolja a Jobbikot semmilyen szinten tárgyalóképesnek.

A történetet egyelőre a Jobbik vecsési szervezete zárta rövidre, amely a Facebookon elég egyértelművé tette, hogy elhatárolódik a párt vezetésének a zsidósághoz való közeledésétől: „A vecsési JOBBIK NEM üdvözli a zsidóságot a hanuka (vagy mi a f sz) alkalmából! Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik!”

Ezek után te mit válaszolnál, ha Vona Gábor hanukai jókívánságokat küldene neked?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp