A Jobbik hanukai üzenetet küldött Köves Slomónak, ami ezután történt…

Minden bizonnyal az idei hanuka legbizarrabb eseménye a jobbikosok hanukai köszöntője, amelyet Köves Slomónak küldtek a zsidó ünnep alkalmából. Az EMIH vezető rabbija rendesen ki is osztotta a szélsőjobbtól látszólag távolodni próbáló párt vezetőségét.

Eléggé meglephette Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, amikor kézhez kapta Vona Gábor, a Jobbik elnökének és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivőjének hanukai üdvözlő levelét. A Jobbik nagyon teper a 2018-as választásokra, és látszólag próbál néppártosodni, távolodni a szélsőjobbtól. Ebbe úgy látszik már az is belefér, hogy hanukai üdvözletet küldjenek zsidó vezetőknek.

Köves Slomó rabbi (Fotó: Bielik István/Origo)
Köves Slomó rabbi (Fotó: Bielik István/Origo)

„Jelen sorainkkal áldott, békés és boldog ünnepet kívánunk, hogy az emlékezés és az örvendezés eme időszaka lehetőséget nyújtson a lelki megújulásra, s mint fények ünnepe, árasszon valódi világosságot, amely képes utat mutatni” – írják a Jobbik vezetői hanukai üdvözletükben.

Azt nem tudni, hogy ez egy sablonszöveg, vagy elemezni kéne, hogy milyen lelki megújulásra van szükségük a zsidóknak, illetve milyen az a valódi világosság, amely képes lehet nekik utat mutatni. Köves Slomó mindenesetre résen volt, és válaszában rendesen ki is osztotta Vonáékat:

„Meglehet, egyfajta gesztusnak szánták hanukai jókívánságaikat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték), ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény” – írja Köves Slomó válaszában, miután több példát is hoz a Jobbik képviselőinek utóbbi években tett antiszemita megnyilatkozásaira.

(zsido.com)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp