Egyszer talán júliusban is ünnepelhetjük a hanukát

Elméletileg a Föld mozgásának sebessége és a naptárak tökéletlensége miatt a téli ünnepek akár nyárra is tolódhatnak. Valószínűleg azonban valakik előbb vagy utóbb gondoskodni fognak arról, hogy a hanuka téli ünnep maradjon a karácsonnyal együtt.

Idén a hanuka és a karácsony tökéletesen egybe esett, hiszen az első hanukai gyertyát pont december 24-én este kellett meggyújtani. Ezért aztán azok a családok, amelyek mindkét ünnepet megtartják, a karácsonyfa mellé végre a hanukiát, a hanukai gyertyatartót is nyugodtan odatehették. A két ünnep ilyen egybeesése azonban egyáltalán nem annyira ritka jelenség, az utóbbi száz évben például most történt harmadszorra, 1940 és 1978 után idén volt a harmadik alkalom, azelőtt pedig 1902-ben volt ilyen. Ha viszont nem a hanuka első napját nézzük, akkor a két ünnep ennél sokkal gyakrabban esett egybe az elmúlt évek során.

A hanuka a zsidó naptár szerint mindig kiszlév 25-én kezdődik, a zsidó naptár hónapjai azonban a holdciklust követik, ezért aztán ez nem egyezik pontosan a Gergely-naptár dátumaival. Hanuka első napja például az elmúlt bő száz évben november 27. és december 26. közé esett. Igen ám, de a két naptár nem követi tökéletesen a Föld forgását, ezért a távoli jövőben elég furcsa dátumokon kellene majd a hanukát ünnepelni.

A Földnek ugyanis nagyjából 365 nap, 5 óra és 48 perc kell ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Sem a Gergely-, sem pedig a zsidó naptár nem képes pontosan követni ezt az időtávot, még a szökőévek beiktatásával sem. Így a nyári napforduló időpontja folyamatosan kúszik visszafelé, a héber naptár alapján például minden 80 ezredik évben kerül vissza az „eredeti helyére”. Így viszont a hanuka az elkövetkezendő néhány ezer évben valamikor egybe kéne, hogy essen nem csak a karácsonnyal, de a húsvéttal, a pünkösddel és az összes nem zsidó ünneppel is.

Persze mindez csak elméletileg lehetséges, és júliusban valószínűleg nem fogunk hanukagyertyákat gyújtogatni. A zsidó vallási törvények ugyanis meghatározzák, hogy egyes ünnepeket melyik évszakban kell megtartani, peszach például tavaszra, míg szukkotnak őszre kell esnie. Így aztán hiába tolódnának az évszakok a naptár tökéletlensége miatt, mindig lehet módot találni ennek korrigálására. Ezért a tél is marad kiszlév, illetve december környékén, és a hanukát továbbra is a karácsonnyal ünnepelhetjük majd együtt azokban az években, amikor éppen egybe esik a két ünnep a kétféle naptár szerint.

(Smithsonian, Vox, Slate)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp