Hadat üzent a hanukai fánknak az izraeli egészségügyi miniszter

A hagyományos, finom, de egészségtelen és hizlaló hanukai fánkok ellen szólalt fel az egészségügyi miniszter Izraelben. A miniszter azért helyezte a háttérbe zsidó tradíciót, hogy harcba szálljon a gyermekek Izraelben is egyre jellemzőbb elhízása ellen.

„Arra kell nevelni a gyerekeket, a fiatalokat, hogy minél kevesebb fánkot egyenek” – jelentette ki Jákov Licman vallásos, ultraortodox egészségügyi miniszter, hogy ezzel is harcba szálljon a gyermekek Izraelben is egyre jellemzőbb elhízása ellen.

A december 24-én kezdődő, nyolc napig tartó hanuka idején a zsidó hagyomány szerint olajban sült ételeket illik fogyasztani. Ezzel kell megemlékezni a hanukai csodáról, amikor az i. e. második század elején nyolc napig kitartott a csak egy mécsesnyi rituálisan tiszta olaj, amelyet a makkabeus felkelők a görögöktől visszafoglalt és bálványoktól megtisztított jeruzsálemi Szentélyben találtak.

A hanuka legnépszerűbb izraeli csemegéje az általában lekvárral töltött és porcukorral alaposan meghintett, olajban kisütött, és kalóriában igen gazdag fánk, rendre ezt kínálgatják minden családi és közösségi gyertyagyújtáson a több mint egyhetes ünnep idején.

Az egészségügyi miniszter azonban – sokak megrökönyödésére – idén, szigorúan vallásos életformája ellenére háttérbe helyezte a zsidó tradíciót, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra és az elhízás elleni küzdelemre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp