Egy méltatlanul elfeledett hanukai finomság

A mai zsidóság körében főként a fánk dominál hanukakor, de egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep során az asztalon. Ez pedig nem más, mint a latkesz, amely tulajdonképpen egy palacsinta.

Akárcsak a fánkot, ezt is olajban sütik ki, hogy a hanukai csodára emlékezzenek, arra, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napig tartott ki. A krumplis palacsinta viszonylag új találmány, ugyanis krumpli nem létezett Európában körülbelül az 1500-as évek közepéig. Akkor mégis miért épp ezt eszik ezen az ünnepen?

Eredetileg a tejes ételek kapcsolódtak a fény ünnepéhez. A középkori európai, afrikai és közel-keleti zsidóknak mind megvolt a saját hagyományos olajban sütött ételük. Az egyik legnépszerűbb volt a ricottából készült itáliai palacsinta.

Amikor a zsidók Kelet-Európába vándoroltak, nehezebb volt beszerezni növényi olajat, ezért állati zsiradékot használtak helyette. Így viszont a kóserság szabályai szerint el kellett hagyniuk ezekből az ételekből a tejtermékeket. A burgonya elterjedése előtt a latkeszt gyakran hajdinával készítették el.

Az 1800-as, 1900-as évekre a krumpli mindenki számára elérhetővé vált, és mivel nagyon kedvelt étel volt mindenütt, tökéletesnek tűnt arra a célra is, hogy általa is emlékezzünk a hanukai csodákra.

Miért épp latkeszt eszünk hanukakor? Rövid történelem – Kibic Magazin

Miért éppen krumplis palacsintát csinálunk ezen az ünnepen? Hiszen bármilyen olajban kisütött étel megfelelő lenne erre a szimbolikus gesztusra. A latkesz

A latkesz elkészítése nem egy ördöngösség:

A megtisztított burgonyát és a hagymát le kell reszelni, és a felesleges vizet kinyomkodni belőle. Lisztet, tojást, fűszereket kell hozzáadni, majd jól összekeverni. Serpenyőben ezt követően fel kell forrósítani fél csésze olajat, majd egy evőkanálnyi keveréket a forró olajba tenni. Mindkét oldalt addig kell sütni amíg aranybarna színű nem lesz (4-5 perc). Almaszósszal fogyasztják, de ehetjük sütőtökkel, tejfölös mártogatóssal, lekvárral, bármi mással. Ráadásul a latkesz zsenialitása abban is rejlik, hogy a burgonya is részben, vagy egészben helyettesíthető más hozzávalókkal, így számtalan változata lehet ennek a finomságnak.

(bzsh.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp