Eddig ismeretlen részletek derültek ki az ókori zsidóság egyik leghíresebb korszakáról

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli tengerpartoknál előkerült kőtáblának köszönhetően végre fény derült egy római praefectus nevére, aki az ókori zsidóság egyik leghíresebb korszaka alatt vezette a provinciát. Ez időtájt akkorára nőtt a feszültség a római vezetés és a helyi zsidó közösség közt, hogy hatalmas felkelés tört ki, amelyet Bar Kochba vezetett.

A kőtábla az időszámítás szerinti 2. századból származik, abból a véres korból, amikor a Bar Kochba által vezetett hírhedt Róma-ellenes felkelés zajlott, mely végül kudarccal végződött. A hatalmas követ egy vízalatti lelőhelynél, Tel Dórnál fedezték fel, nagyjából 30 kilométerre Haifától.

A területen helyezkedett el egykor a bibliai város, a Józsué könyvéből ismert Dór, amely egészen a keresztes háborúk koráig állt. Az elmúlt 70 évben a lelőhelynél sorra kerültek elő a tárgyak: edénydarabok, horgonyok és egyéb ókori leletek.

Az újonnan felfedezett kőtáblát Ehud Arkin-Shalev és Michelle Kreiser, a Haifai Egyetem tengerparti régészetre specializálódott kutatói találták meg, miközben a Dór Természetvédelmi Terület vizeiben folytattak vizsgálatokat.

A szakértők szerint a felirat még a víz alatt is jól látható volt. A csoport végül úgy döntött, kiemeli a követ a vízből, nehogy jobban károsodjanak a rajta található vésetek. A kutatók ekkor vették észre, hogy a hatalmas, 600 kilogrammos tömbön hét sornyi ógörög felirat található.

A tábla feltehetőleg egy nagyobb római kori szobor talapzatához tartozott. Assaf Yasur-Landau, a Haiti Egyetem munkatársa és a feltárás vezetője szerint ez a leghosszabb ókori leírás, melyet Izrael vizeiben valaha találtak.

(A folytatáshoz katt ide: 24.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp