Szufganiot – az izraeli hanukai fánk

Hanukakor Izraelben minden a fánkról szól. A legtöbb magára valamit adó pékség elképesztő fánkkreációkkal jelenik meg, rengeteg ízben és formában, némelyik akár művészeti alkotásnak is elmegy.

Minden évben megjelennek cikkek a legjobb fánklelőhelyekről, és emberek képesek városokat átutazni a legfinomabb fánkokért (velem együtt). De akár pénteki családi program is lehet a fánkkóstolás – vajon igazat mondtak-e gasztroújságírók ebben az évben? És természetesen mindenkinek megvan a maga kedvence: van, aki esküszik az egyszerűségre, és csakis lekváros, porcukorral megszórt fánkot eszik. Van, aki az extravaganciára törekszik, és imádja az olyan kreációkat, mint a karamell, belga csoki, tojáslikőr, halva, pisztácia, vagy amik híres desszerteket utánoznak: Pavlova-torta, mascarponés sajttorta, crème brûlée és a többi.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

Az elmúlt négy évben minden télen kipróbáltam mindenfélét, és bár nagyon jól néznek ki a flancos, minden izgalmas dologgal töltött és megpakolt csodák, én is egyre inkább a sima lekvárosat szeretem, és azt is akkor, amikor még nagyon friss. De mivel igazán friss fánkért tényleg jól kell időzíteni, ezért a legfinomabb mégis az, amit itthon csinálok. És mivel keveset nem lehet belőle csinálni, mindig jó, ha sok baráttal oszthatjuk meg, ezért is jók az ünnepek!

És most megmutatom a kedvenc receptemet, amit egy Balaboosta című szakácskönyvben találtam pár éve. A könyvet egy izraeli születésű nő írta, a séf Einat Admony, akinek a férjével együtt ezen a néven van étterme New Yorkban. Remélem, egyszer eljutok oda! Nagyon ajánlom a könyvet, annyira egyszerű és jól használható közel-keleti mediterrán receptek vannak benne, és nem mellesleg gyönyörű a könyv maga.

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz):

3 csésze (385 gramm) liszt

3/4 csésze (180 ml)  zsíros tej, szobahőmérsékleten

20 gramm élesztő

1/3 csésze (65 gramm) cukor, plusz egy pici az élesztőnek

2 nagy tojás

2 tk. só

1 ek brandy (de lehet rum, konyak is, ami épp van otthon, vagy el is hagyható)

2 ek szobahőmérsékletű vaj

fél citrom reszelt héja

sok-sok olaj a sütéshez

lekvár a töltéshez

A lisztet a mixer táljába teszem, ha nincs gépi mixer, akkor egy sima tálba. A liszt közepére egy kis mélyedést csinálok, és ide teszek 1/4 csészényit a tejből (ez kb. 60 ml), belemorzsolom az élesztőt, és egy teáskanál cukrot. Hagyom felfutni körülbelül 10 percig. Egy másik tálban összekeverem a maradék tejet, cukrot, tojásokat, sót, brandyt, vajat és a reszelt citromhéjat.

Ha gépi mixert használok, akkor elkezdem lassú fokozaton összekeverni a felfuttatott élesztőt a liszttel, és lassan elkezdem hozzáönteni a tejes keveréket, amíg egyneműek lesznek, és utána még 5 percig dagasztom a gépben.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

Ha sima tálban dolgozom, akkor kézzel összekeverem a felfutott élesztőt a liszttel. Az egyik kezemmel a tejes keveréket elkezdem lassan hozzáadni a liszthez, míg a másik kezemmel összedolgozom a kettőt. Ha már egynemű a keverékem, lisztes felületre borítom és kézzel dagasztom 5 percig. A tésztát gömbölyítem, egy kiolajozott tálba teszem és egy órát kelesztem, ekkorra a duplájára kel.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

Lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra nyújtom, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatom őket. A kisebb fánkokat szeretem, így kisebb szaggatót használok, de ez tényleg ízlés kérdése. Ha kész vagyok, meghintem a tetejüket egy kis liszttel, és hagyom kelni újabb 15 percet.

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

Közben felmelegítem az olajat. Egy nagy vaslábast használok minden olajban sütéshez, ez jól tartja a hőt. Fontos, hogy az olaj forró legyen, ne a legnagyobb lángon süssük, hanem közepesnél picit nagyobb lángon, és várjunk türelmesen.

Ha forró az olaj, tegyük bele a fánkokat, és fordítsuk meg, ha már elég barna, ez kb. 30 másodperc, nagyon sietni kell velük. Ezért ne is tegyünk túl sok fánkot az olajba, mert nem biztos, hogy elég gyorsan ki tudjuk majd szedni őket, és megéghetnek kicsit.

Egy habzsákba beleteszem a lekvárt (itt fontos, hogy folyósabb lekvárt használjunk), és mindegyik fánk közepébe belenyomok egy kis lekvárt. A tetején hagyok egy kis pötty lekvárt, hogy szép legyen, és látszódjon, mi van benne, majd megszórom porcukorral. Ha nincs kedvünk habzsákkal bajlódni, a fánk mellé is tehetjük egy kis tálban a lekvárt, és mindenki tesz magának, amennyit szeretne. Még langyosan felfaljuk!

Fotó: Gabi Berger Photography
Fotó: Gabi Berger Photography

(Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp