Zsidók kibérlésével szorítanák vissza az antiszemitizmust Németországban

Németországban jelenleg több mint 100 ezer zsidó él, és ez a leggyorsabban fejlődő zsidó közösség a világon. Sok német azonban még sosem találkozott egyetlen zsidóval sem. Ezen szeretne a Bérelj egy zsidót elnevezésű projekt változtatni.

„Sosem felejted az első alkalmat” – olvasható a Bérlej egy zsidót (Rent a Jew) projekt szlogenjében. A projektet a müncheni Európai Janusz Korczak Akadémia indította, méghozzá abból a célból, hogy a nem zsidóknak lehetőséget adjanak a zsidó közösség tagjainak megismerésére, és ezáltal törnék meg a zsidóssággal kapcsolatos előítéleteket.

Bérelj egy zsidót
Bérelj egy zsidót

A Bérelj egy zsidót nagyjából hasonló módon működik, mint nálunk a Haver Alapítvány, amely önkéntesei iskolák számára tartanak oktatási programokat a zsidóságról. A müncheni programban 50 önkéntes tart szemináriumokat kisebb csoportok, illetve oktatási intézmények számára Németország-szerte. A projekt indítói a névválasztással tudatosan provokálnak, hogy ezzel is előremozdítsák a párbeszédet.

Az önkéntesek beszámolója alapján Németországban is hasonló problémákkal kell szembenézniük, mint amelyeket a Havernál is tapasztaltak, például, hogy az embereknek nehezükre esik kimondani azt a szót, hogy zsidó.

„Minden zsidó férfi hordja azt a kis izét?” – Kibic Magazin

A Haver Alapítvány már több mint tizenkét éve tart iskolákban interaktív foglalkozásokat, amelyeken a zsidósággal próbálja megismertetni diákokat. A Haver önkéntesei tisztában vannak azzal, hogy a világot nem tudják megváltani másfél óra alatt, de a lényeg nem is ez, hanem a párbeszéd kialakítása.

„Szeretnénk adni az embereknek egy esélyt arra, hogy beszélhessek a zsidó közösség tagjaival, hogy lássák, mi is teljesen normális emberek vagyunk” – mondja a Deutsche Welle-nek Mascha Schmerling, a projekt egyik önkéntese, aki Moszkvában született, és édesanyjával együtt vándorolt ki Németországba 1992-ben. „Nem akarjuk, hogy csupán a történelmen keresztül ismerjenek minket, és nem akarunk csak és kizárólag a holokauszt tükrében látszódni” – teszi hozzá Schmerling.

A Bérelj egy zsidót projekt inkább egy nyitott és sokszínű zsidóságot szeretne megmutatni az embereknek, azt, hogy a zsidóság nagyon különböző tud lenni. Erre pedig a Nyugat-Európában az utóbbi időkben tapasztalt antiszemitizmus erősödés miatt is nagy szükség van – vélik a program önkéntesei. Egy berlini kutatóintézet mérései szerint a német fővárosban például 2015-ben 34 százalékkal több antiszemita incidenst regisztráltak, mint az azt megelőző évben.

Mascha Schmerling és Monty Aviel Zeev Ott az egyik szemináriumon
Mascha Schmerling és Monty Aviel Zeev Ott az egyik szemináriumon

A projekt egyik önkéntese, a Hannoverben született Monty Aviel Zeev Ott is beszámolt egy személyes incidensről, amely során három férfi – miután észrevették a kipát a fején – körbevette és elkezdte kiabálni, hogy „Palesztina, Palesztina”. „Vannak Berlinnek olyan részei is, ahol inkább nem viselek kipát” – meséli Ott, „a személyes biztonságom ilyenkor előnyben részesül”. De nem csak rossz élményei vannak, amikor az emberek kíváncsian közeledtek hozzá, azokban az esetekben Ott remek beszélgetésekről tud beszámolni.

Akik elég nyitottnak érzik magukat és részt vesznek a Bérelj egy zsidót szemináriumán, azok rengeteg, a zsidósághoz kapcsolódó fogalmakkal ismerkedhetnek meg, legyen szó vallásról, származásról, vagy az egyik legnépszerűbb témáról, az ételekről.

(dw.com)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp