A jövő év első felében lehet majd megint a zuglói zsinagógában imádkozni

A zuglói zsinagóga kigyulladását ismeretlen eredetű elektromos tűz okozta, de ebbe valószínűleg az épület nem megfelelő állapota is közre játszhatott. A kárfelmérés jelenleg is tart, a helyreállítási munkálatok azután kezdődhetnek meg, hogy kiderül az erre szánható összeg mértéke.

Mint az ismert, több mint egy hónappal ezelőtt, a Tóra örömünnepének estéjét tűz ütött ki a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) zuglói zsinagógájában, amely következményeként az épület megrongálódott, a tóraszekrény, benne három Tórával pedig teljesen összeégett. A zsinagóga jelenleg nem használható, a zuglói hívek ezért a Scheiber Sándor Gimnázium épületében imádkoznak, és előreláthatólag a jövő év első felében térhetnek vissza a Thököly útra. A tűzeset után több zsinagóga is jelezte, hogy szívesen befogadja a közösséget, a tűz napján például a Dohány utcában imádkozhattak a zuglóiak.

A tűz nyomai a zuglói zsinagógában (Fotó: Bődey János/Index)
A tűz nyomai a zuglói zsinagógában (Fotó: Bődey János/Index)

Ezeket az információkat Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke osztotta meg a zsidó média képviselőivel tartott találkozóján. Heisler arról is beszámolt, hogy a zsinagóga ismeretlen eredetű elektromos tűz miatt gyulladt ki, valószínűleg ebben közrejátszhatott az is, hogy a 20. század elején épült villa nem volt a legjobb állapotban. Az épület átvizsgálásakor például találtak eddig nem ismert építészeti megoldásokat is, de más forrásból is úgy tudjuk, hogy az elektromos vezeték rossz állapota okozhatta a tüzet.

Heisler András elmondása szerint a kárfelmérés jelenleg is folyik, annyi azonban már bizonyos, hogy a biztosító fizetni fog, azt viszont még nem tudni, hogy ez milyen összeget takar. A Mazsihisz a tűz után rögtön adománygyűjtésbe kezdett a Tórák pótlására és a helyreállítási munkálatok költségeire. Az adománygyűjtés során komolyabb összeg, több millió forint jött össze – ismertette a gyűjtés eredményét a Mazsihisz elnöke, aki azt is hozzátette, hogy szerettek volna segítséget kérni a kormánytól és az zuglói önkormányzattól is, erre végül nem volt szükség, ugyanis mindkettő még ezelőtt jelentkezett, és felajánlotta segítségüket. Ennek mértéke egyelőre még nem ismert.

Összeégett tóramaradványok (Fotó: Csillag Ádám)
Összeégett tóramaradványok (Fotó: Csillag Ádám)

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a tűzeset másnapján szintén felajánlotta segítségét egy nyilvános közleményben, amely kapcsán egy kisebb adok-kapok alakult a két egyház netes felületén. Az EMIH a zsido.com-on jelentetett meg egy közleményt arról, hogy leégett a zuglói zsinagóga és ezért felajánlja segítségét a bajba jutott közösségnek. A Mazsihisz ezt rossz néven vette, mármint nem a felajánlást, hanem annak módját, és saját honlapján válaszolt, hogy köszöni a segítséget, de inkább azt szeretnék, ha az EMIH kifizetné a BZSH felé a 30 napon túl lejárt számláit. Ezt követően Oberlander Báruch rabbi fejtegette hosszasan, hogy a Tóra és a zsidó Bölcsek tanításai szerint teljesen rendben van az, ha valaki sajtóközleményben ajánlja fel segítségét. Erre a Mazsihisz részéről már nem kívántak reagálni.

A Klezmerész segélykoncertje (Fotó: Szentgyörgyi Ákos)
A Klezmerész segélykoncertje (Fotó: Szentgyörgyi Ákos)

Segítség a fentieken kívül művészektől is érkezik, többen rendeznek ugyanis jótékonysági segélykoncertet a zuglói zsinagóga javára. Gryllus Vilmos és Ránki Sára például a Goldmark teremben tartott adománygyűjtő koncertet, a Beyn Hayamim formáció pedig a Bethlen téri zsinagógában lépett fel hasonló céllal. Jótékonysági koncertet rendezett még a Hegedűs-Csáky zsinagóga is, ahol a Klezmerész mellett Gerendás Péter és Klein Judit is fellépett. Rajtuk kívül még Pandzarisz Dina, Kis-Kovács Luca, Ledinger Carmen, Szakács Hajnalka, valamint Zucker Immánuel, Budai Miklós és Rudas Dániel kántorok is előadásukkal járultak hozzá a megkárosodott zsinagóga megsegítéséhez.

Heisler András szerint a forrásoktól függ majd, hogy helyreállítás vagy egy nagyobb felújítás veszi majd kezdetét a zuglói zsinagógában. A Szombat kérdésére válaszolva Heisler elmondta, hogy a Mazsihisznek ugyan van tartaléka, azonban erre vonatkozóan nincs elkülönített forrása, így az adományokból befolyt összegtől, illetve az állami és önkormányzati támogatás nagyságától függ majd a helyreállítás mértéke is.

A Tórák temetése (Fotó: Csillag Ádám)
A Tórák temetése (Fotó: Csillag Ádám)

A Thököly úti zsinagóga összeégett tóratekercseit időközben eltemették a Kozma utcai temetőben. A Népszava beszámolója szerint a szertartáson gyászbeszédet mondott Frölich Róbert országos főrabbi és Kardos Péter, a zuglói zsinagóga főrabbija, aki a zuglói zsinagóga históriájából idézte meg azok emlékét, akik valaha ezekből a tekercsekből olvastak föl. A szertartáson részt vett Iványi Gábor lelkész, Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke, Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora, Markovics Zsolt, a Dózsa zsinagóga főrabbija és Totha Péter Joel győri rabbi is. A tóratekercseket a Mártír Emlékmű mellett temették el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp