A 100 éves Kirk Douglas 10 legemlékezetesebb filmje

Kirk Douglas ma lett 100 éves, ebből az alkalomból összegyűjtöttük a színészlegenda legemlékezetesebb filmjeit. Volt miből válogatni Douglas ugyanis hatvan éves filmes pályafutása során több mint 90 filmben szerepelt.

Kirk Douglas 1916. december 9-én Iszur Danyielovics néven született a New York állambeli Amsterdamban. Zsidó szülei az akkori Orosz Birodalomból vándoroltak ki Amerikába, otthon jiddisül beszéltek. Első filmjét 1946-ban forgatta Martha Ivers furcsa szerelmei címmel, ezt több mint 90 másik filmszerep követte. Íme a 100 éves színészlegenda legemlékezetesebb alakításai:

Champion (1949)

Douglas ebben a fekete-fehér filmben egy kitartó bokszolót alakít, ez a szerep hozta meg az első Oscar-díj jelölését.

A nagy karnevál (1951)

Billy Wilder filmjében Douglas egy kegyetlen újságírót játszik, aki egy bányaszerencsétlenség kapcsán még a mentési munkálatokat is szabotálja, hogy fenntartsa a média érdeklődését.

A szörnyeteg és a szépség (1952)

Ez a szerep is Oscar-jelölést ért, ebben a filmben Douglas egy hatalommániás hollywoodi producert alakít.

A nap szerelmese (1956)

Kirk Douglas Vincente Minnelli életrajzi filmjében Van Gogh megformálásáért is Oscar-jelölésig jutott.

Újra szól a hatlövetű (1957)

Ebben a klasszikus westernben Douglas egy Doc Holliday nevű törvényen kívülit játszik.

A dicsőség ösvényei (1957)

Stanley Kubrick háborúellenes filmjében Douglas egy tisztességes francia ezredest alakít az I. világháborúban, aki kiáll a katonái mellett egy igazságtalan hadbírósági perben.

Spartacus (1960)

Ez talán Kirk Douglas karrierjének csúcspontja. A lázadó római rabszolga történetének ráadásul volt egy párhuzamos sztorija is a valóságban. Douglas ugyanis a film producereként nagy nyilvánosságot adott annak, hogy forgatókönyvíróként a tiltó listán lévő Dalton Trumbot alkalmazta. Ezzel segített végleg eltörölni a filmiparban kommunistáknak bélyegzettek fekete listáját.

Az utolsó cowboy (1962)

Ezt a westernt – amely Douglas személyes kedvence – is Dalton Tumbo írta.

Hét májusi nap (1964)

Ebben a politikai thrillerben egy Douglas egy katonatisztet játszik, aki gyanakodni kezd az atombomba mániás vezérkari főnökre, hogy titokban meg akarja dönteni az elnök hatalmát.

A vadon törvénye (1982)

George Miller drámájában Douglas egy ikerpárt alakít, az egyikük egy féllábú aranyásó, a másikuk pedig egy gazdag marhatenyésztő az 1880-as évekbeli Ausztráliában.

(The Wrap)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp