Netanjahu aranyszobrot kapott Tel-Aviv központi terén

Váratlanul megjelent Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök aranyozott szobra Tel-Aviv egyik terén, a város önkormányzati épületének közelében. Az alkotó Itaj Zalait korábban már jelezte: látványos felforgató politikai akcióra készül.

A művész azonban a szobor felállítása után még egy ideig nem jelentkezett, csak egy névtelen szórólapon tudatta, mi a szoborállítás célja: tesztelni a szólásszabadság határait Izraelben. „Azt vizsgálom, vezet-e szankciókhoz, akár őrizetbe vételhez egy akció. Lesznek, akik lelkesednek a szobor láttán, mások szörnyülködnek. Végső soron gondolkodásra késztet, társadalmi vitát generál.”

„Általában a szabadsággal és a választás szabadságával foglalkozom művészetemben, de a körülöttem zajló folyamatok nem teszik lehetővé, hogy szokásos munkáimmal foglalkozzam” – mesélte az alkotó az izraeli kettes kereskedelmi tévének telefonon. Hangsúlyozta, hogy a három hónapos munkával elkészített szobor művészeti performance-sorozatának csak az első alkotása.

A leginkább a néhai türkmén vezető szobrának hangulatát idéző, a talapzattal együtt négy és fél méter magas művet éjszaka állították fel a Rabin téren. Az önkormányzat képviselete már ki is helyezett a talapzatra egy tiltó határozatot, így nem volt valószínű, hogy a nap végét megéri Netanjahu aranyozott alakja. Délután a térre sereglő civilek le is döntötték a szobrot, majd a földön fekvő alkotás mellett fényképeket készítettek magukról és egymásról.

Jael Dajan, a városi tanács egyik tagja úgy nyilatkozott a Háárecnek: tiltakozik a szobor engedély nélküli felállítása ellen, az alkotás ugyanakkor „azt jelzi az izraelieknek, hogy Tel-Aviv is Bibi, vagyis Benjámin Netanjahu rendszerének a része.”

A téren egy járókelő nevének elhallgatásával azt mondta a lapnak, hogy „az első asszociációm a Bibliában található aranyborjú”. Egy másik, politikai nézeteit jobboldaliként meghatározó tel-avivi szerint viszont „a szobor menő, kijár Netanjahunak, akit a nép újra és újra megválasztott.”

Benjamin Netanjahu két héttel azután kapta a szobrot, hogy történelmi rekordot döntött: ő lett Izrael történetének leghosszabb ideje posztján lévő miniszerelnöke – igaz, két részletben, 2009 óta tartó vezetéséhez hozzá kell adni az 1996-1999 közötti időszakot is.

(Index + MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp