Átadták az Élet Menete Alapítvány 2016-os díjait

Roman Kowalski volt magyarországi lengyel nagykövet, Zám Ildikó, a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója és Forgács János holokauszt-túlélő kapta az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által odaítélt Kézdy György-díjat hétfőn Budapesten.

Az Ódry Színpadon elhangzott indoklás szerint Roman Kowalski tevékenysége során mindvégig barátja, támasza, együttműködő partnere volt az alapítványnak. Odafigyelt az együttműködésre a civil szervezetekkel, és szem előtt tartotta a történelem tanulságait. A diplomata 2010 és 2016 között teljesített szolgálatot Budapesten, de összesen 19 évet töltött Magyarországon.

A díjazottak: Forgács János, Zám Ildikó és Roman Kowalski
A díjazottak: Forgács János, Zám Ildikó és Roman Kowalski

Forgács János holokauszt-túlélő, az alapítvány önkéntese 14 éve segíti az alapítvány munkáját. Zám Ildikó több mint egy évtizede szervezi a Zsidó kultúra napja elnevezésű rendezvényt. Tevékenysége a nyitottságot, a kisebbségek iránti érzékenységet szolgálja – hangzott el.

Gordon Gábor kuratóriumi elnök beszédében kijelentette: a sokszínűség, a nyitottság, a türelem elengedhetetlen érték egy jól működő társadalomban. Emlékeztetett, hogy hétfőn tartják az önkéntesek világnapját, ami sokat jelent az alapítványnak, hiszen a szervezet az önkéntesek nélkül nem tudna működni. „Nélkülük mindazt a sok rendezvényt, új projektet és kezdeményezést nem tudtuk volna megvalósítani, amelyekre idén különösen büszkék vagyunk” – fűzte hozzá.

A rendezvényen bemutatták az alapítvány egyik legújabban fejlesztett oktatási eszközét, a toleranciamétert. A t-méter segítségével az érdeklődők egy tesztet tölthetnek ki, amelyet értékelve kiderül, mennyire toleráns a válaszadó.

Az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma 2014-ben hozta létre az egyik alapítójáról elnevezett Kézdy György-díjat. Tájékoztatásuk szerint a díjat minden évben annak a személyiségnek vagy intézménynek ítélik oda, aki vagy amely különlegesen sokat tesz azokért a célokért, amelyeket alapítvány magáénak vall: a „tisztességes történelmi emlékezet” ápolása, oktatása, harc mindenfajta diszkrimináció ellen és a tolerancia, egymás elfogadásának tanítása, gyakorlása.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp