Újra lesz zsidó temető egy borsodi falucskában

Néhány napja Cserépfalu képviselő testülete úgy határozott, hogy visszaadja eredeti tulajdonosának, a zsidó hitközségnek a zsidó temetőt, amelyet a holokauszt idején a falu zsidó lakosságával együtt eltüntettek. A térség két lelkes kutatója azonban elhatározta, hogy feltárják és visszaállítják a kis falu elfeledett zsidó temetőjét.

A térség két kutatója, Balázs István és Tóth Péter negyedik éve keresi a temetővel kapcsolatos az elsődleges forrásokat, hogy azokat naprakészen oszthassák meg az érdeklődőkkel. A kutatók célja, hogy a temetőt körbekerítsék és az ide eltemetettek nevét megörökítsék, illetve állítsanak egy emlékművet a holokauszt áldozataira emlékezve. Ezek után újraavatnák a temetőt, és gondoskodnának a temető gondozásáról a jövőben.

A cserépi temető
A cserépi temető

A 19. század közepén a Cserépfaluban élő zsidók a református temető mellett kaptak helyet, és a következő évtizedekben oda is temetkeztek. 1944-ben elvitték a zsidókat a faluból, ezzel együtt a sírköveket is elhordták a temetőből, majd 1950 után államosították a területet. 2015-ben a református temető tisztításakor előkerült a bokrok közül két héber feliratú sírkő.

A kutatók megtalálták egy 19., majd egy 20. századi térképen is a zsidó temető helyét, így megbizonyosodhattak arról, hogy Cserépfaluban is temetkeztek zsidók. Megállapításukhoz később a levéltárból kaptak végső megerősítést. Egy 1950-es iraton ugyanis pontosan jelezték a zsidó temető helyét.

A temetőről, a kutatásról és Cserépfalu zsidóságáról ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp