Sábeszi ajánlat – Whiskys burgonyaleves

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ez a leves bármelyik menő étteremben megállná a helyét, bár eredetileg konyakkal készült volna, a whisky is remekül megállja a helyét a receptben. Pont az ilyen hűvös őszi vagy téli napokra való, amilyennel éppen odakint is találkozhatunk.

Ez a leves sütőben, héjában sült krumpliból készül, ami valami isteni ízt ad neki. Az eredeti receptet Fűszeres Eszter: Leves minden napra című könyvében találtam. Először tavaly télen a kávézóban főztem meg minden második héten. Kicsit változtatnom kellett a recepten, mert tárkonyt sajnos nem lehet kapni Izraelben (vagyis én még nem találkoztam vele itt), ezért majoránnát használtam helyette, és konyak sem volt sose a kávézóban (tudom, én sem értem), szóval whiskyvel helyettesítettem. De azért az ötlet mindenképpen a könyvből származik. Ez a leves igazi hűvös őszi vagy téli napokra való, az alkohol valahogy luxusétellé varázsolja az igazából nagyon is egyszerű krumplilevest. Többen mondták anno, hogy ez bármelyik menő étteremben megállná a helyét, szóval lehet vele villogni otthon!

Hozzávalók:

4 közepes héjában sült krumpli

1 fej hagyma apróra vágva

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

só, bors

1 kk pirospaprika (füstölt, ha van)

fél kk majoránna (eredetileg tárkony)

fél citrom leve és reszelt héja

csipet szerecsendió

1 dl tejszín

0,5 dl whisky

A krumplikat alufóliába csavarom és bedobom a sütőbe. Megvárom, míg kissé kihűlnek, utána hámozom és kockákra vágom. A hagymát és a fokhagymát a vajon megfonnyasztom, leveszem a tűzről, és hozzáadom a pirospaprikát. Hozzáadom a kockára vágott krumplit, és felöntöm vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Sózom, borsozom, és megvárom, míg felforr. Ezután kiveszek egy merőkanálnyit egy kis edénybe, hozzáadom a tejszínt meg a whiskyt, és összeturmixolom. A pépet visszaöntöm a levesbe, elkeverem, és ezután teszem bele az összes maradék fűszert (majoránna, szerecsendió), majd jöhet a citromlé és a reszelt citromhéj. Addig forralom, amíg az alkohol veszít az erejéből.

(Izraelinfo)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp