Egy holokauszttúlélő kéri az osztrákokat, hogy ne szavazzanak a szélsőjobbra

Gertrude néven mutatkozott be a 89 éves osztrák asszony, aki videóüzenetében arra kéri az osztrák fiatalokat, ne támogassák a szélsőjobboldalt. A videót, amit Alexander Van der Bellen zöldpárti elnökjelölt posztolt ki, múlt csütörtök óta hárommillióan nézték meg.

„Valószínűleg ez lesz az utolsó választásom. Nekem már nincs sok jövőm. De a fiatalok előtt még ott van az egész életük, és rajtuk múlik, mit kezdenek vele” – mondja a bécsi nyugdíjas. Gertude-ot 16 évesen deportálták Auschwitzba, szüleivel és két öccsével együtt. A családból egyedül ő élte túl. Gertrude azt mondja, nagyon bántó a bevándorlóellenesség erősödése.

Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője októberben azt mondta, polgárháború jöhet Európában, ha nem állítják meg a bevándorlást. „Amikor Strache polgárháborút emlegetett, megborzongtam. Arra gondoltam, nem lenne szabad ilyeneket mondani. Hétévesen megtapasztaltam, milyen a polgárháború, akkor láttam először halottakat. Sajnos nem utoljára.” (Ezzel valószínűleg az 1934-es februári felkelésre utal.)

Gertrude felidézte azt is, hogyan kényszerítették a nácik a zsidókat arra, hogy takarítsák a bécsi utcákat, miközben az emberek csak álltak és nevettek körülöttük. „Ma pedig megint a legrosszabbat akarják kihozni az emberekből” – mondja.

Az osztrák államfőválasztás megismételt második fordulójában, vasárnap a választók két jelöltre, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre vagy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre szavazhatnak. Ha Hofer győz, ő lehet az EU első szélsőjobboldali elnöke.

(444.hu, bővebben pedig CNN)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp