Egy izraeli applikáció forradalmasíthatja a közösségi kerékpározást

A tömegközlekedést segítő izraeli Moovit alkalmazás legújabb húzása, hogy segítséget nyújt a legközelebbi közösségi kerékpárkölcsönző megtalálásához a világ 130 pontján. A cél, hogy az emberek a legrövidebb és leghatékonyabb módon tudjanak eljutni bárhová egy adott városban.

A tel-avivi székhelyű Moovit már eddig is nagyot lendített a világ közösségi közlekedésének használhatóságán. Az izraeli fejlesztésű mobilalkalmazás a világ 67 országának több mint 1200 városában – köztük Budapesten és Székesfehérváron – segíti a tömegközlekedést választókat. Az applikáció többek között térképen mutatja a felhasználókhoz közeli állomásokat, megállókat, segít megtervezni az utazást, valós időben mutatja, hogy merre járnak a különböző járatok, sőt még jelez is, amikor a felhasználó ahhoz a megállóhoz érkezik, ahol le kell szállnia.

A Bubi állomások is megtalálhatók a Moovit-on (Fotó:24.hu)
A Bubi állomások is megtalálhatók a Moovit-on (Fotó:24.hu)

A Moovit ezen kívül megmutatja, ha valamilyen probléma, fennakadás adódott a tömegközlekedésben, mondjuk lerobbant egy villamos, kigyulladt a metró vagy egy busz a dugóban rostokol. Ezeket az információkat ráadásul a Waze-hez hasonlóan a felhasználók is megoszthatják egymással, így téve teljessé a közlekedés közösségi élményét. Mondjuk a magyar felhasználók nem igazán aktívak ebben, vagy csak nagyon kevesen vannak, mert én eddig csak a BKK üzeneteivel találkoztam, amikor beléptem az alkalmazásba. Külföldi városokban azonban nagy népszerűségnek örvend ez a funkció.

Most a Moovit még egyet lépett a tömegközlekedés támogatásában, és 130 helyen már a közösségi kerékpárok is felkerültek az alkalmazás térképeire. Ez Budapesten persze a Bubit jelenti, és a többi városban is a hasonló jellegű bringamegosztó rendszereket. Ezzel megnézhetjük, hogy hol található a legközelebbi ilyen állomás, illetve azt is, hogy hány szabad kerékpár és üres hely van benne. A Moovit még a legrövidebb utat is megmutatja ezekhez a biciklis elosztókhoz, hogy ne kelljen felesleges időt tölteni bolyongással, keresgéléssel. Ez például egy utazás alkalmával lehet komoly segítség.

Az új funkciónak köszönhetően ezentúl a bringások is megoszthatják a fennakadásokat a különböző útvonalakon, és felhívhatják a többiek figyelmét az esetleges veszélyhelyzetekre is, ami kimondottan jól jöhet az olyan esetekben, mint egy nem belátható kanyart követően a kerékpárútra parkolt kisteherautó vagy egy nehezen észrevehető kátyú, úthiba.

Eddig a következő országok egészében vagy egy részében érhető el a Moovit bringás újítása: Argentína, Andorra, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Franciaország, Németország, Görögország, India, Izrael, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, Thaiföld, Törökország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok és Magyarország.

A Moovit munkatársai szerint a lista hamarosan bővülni fog, ugyanis egyre több város vezetése érti meg a közösségi közlekedés fejlesztésének fontosságát, és osztja meg a tömegközlekedési eszközök adatait, így már a kerékpáros hálózatokét is. Ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a városuk zöldebb, kevésbé zsúfoltabb, vagyis élhetőbb legyen.

(ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp