Hatalmas tűzvész pusztít Izraelben

Már harmadik napja bozóttüzek pusztítanak Izrael különböző részein, több tízezer embernek el kellett hagynia otthonát. A hatóságok nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a tüzek egy részét szándékos gyújtogatás okozta.

Az ország számos pontján, a Jeruzsálem környéki hegyekben, Haifánál, Izrael középső és északi részén több város és falu lakóit telepítették ki. Egyes lakóházak teljesen leégtek, több száz otthon pedig megrongálódott a lángok miatt. A tüzek emberéletet nem követeltek, de többtucatnyian orvosi kezelésre szorultak füstmérgezés miatt.

Tűz pusztít Haifán
Tűz pusztít Haifán

Görögországból és Ciprusról tűzoltó repülőgépek érkeztek Izraelbe az oltás segítésére, továbbá Horvátország, Oroszország és Olaszország is több repülőgépet útnak indított.

Tűzoltás Jeruzsálem közelében
Tűzoltás Jeruzsálem közelében

Kedden a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő út mellett Nevé-Salom arab-zsidó falu és Zihrón-Jaakov város lakói kerültek veszélybe a bozóttüzek miatt, szerdán a Jeruzsálem környéki településeket érték el a lángok, s csütörtökön már a mintegy százezres Modiin városánál is megjelentek a tüzek és nyomukban a tűzoltók. Az MTI tudósítója is kénytelen volt elhagyni lakását.

Civilek menekülnek a tűz elől Haifán
Civilek menekülnek a tűz elől Haifán

A rendőrség vizsgálja annak lehetőségét is, hogy esetleg szándékos gyújtogatás történt. Őrizetbe vettek négy palesztin munkást, akiket az egyik tüzet okozó hanyagsággal gyanúsítanak. A lángok villámgyors terjedéséért az idei rendkívül száraz novemberi időjárás és az erős szelek is felelősek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp