Izrael drámai valósága drámai izraeli filmeken

A 20. Izraeli Filmhéten a 2016-os premierek mellett az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjei kerülnek vetítésre december 1–7. között. A filmek bemutatják, hogy az izraeli társadalomnak napi harcot kell folytatnia olyan morális kérdésekkel, amelyekkel más nemzeteknek csak ritkán kell foglalkozniuk. Újdonság, hogy több ingyenes vetítés is lesz, és két új helyszín is bemutatkozik.

Ha csak az elmúlt évtizedek híreiből tájékozódunk Izraelről, akkor sokan úgy gondolhatják, hogy jól megértették a valóságot. Szörnyű háborús forgatókönyveket képzelnek el, és kevésbé gondolnak másra.

A valóság azonban sokkal komplexebb és sokoldalúbb. Az igaz történetek mindig mélyebbek, mint a főcímek. Az extrém helyzetekben született dilemmák vezették Izraelt oda, hogy megalkossa napjaink legérdekesebb filmművészetét.

A 20. Izraeli Filmhéten bemutatásra kerülő filmek lehetőséget biztosítanak arra, hogy  a történetírás lencséjén keresztül lássuk Izraelt, hogy hogyan alakult ki és változott meg a társadalma, és hogyan fejlődtek ki az erőszak nyomai a mindennapokban.

A 20. Izraeli Filmhét bevezetője egy ingyenes vetítés november 16-án. Az Oscar-díjra is jelölt „Az izraeli titkosszolgálat titkai” című film készítőit a valóság vezette arra, hogy filmre vigyék a titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének történetét, az élet és halál dilemmáját, valamint az iszlám terrorizmussal folytatott harcot, miközben mindkét oldal megpróbálja megőrizni a normális életét. A vetítésre minden jegy elkelt.

A filmek közül az Apánk a célirányos erőszak társadalom felé történő terjedését ismerteti, az Egy hét és egy nap pedig ennek a következményeit tárja a nézők elé.

A filmhéten olyan optimista vígjátékok is vetítésre kerülnek, mint például a Csakis New Yorkban, A világ végén balra, A méret a lényeg és a Nagymama hadművelet, amelyek a valóság teljesebb képét ábrázolják világossággal és sötétséggel, és amelyek révén bemutatásra kerül Izrael különlegessége.

Az idei év válogatásának célja az is, hogy tisztelegjen az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt, nemzetközi hírű rendező és színésznő, Ronit Elkabetz, valamint a díszvendég, Evgenia Dodina előtt.

A jubileumi izraeli filmhéten a Puskin Mozi mellett két új helyszín is bemutatkozik ingyenes vetítésekkel. A Dancing Arabs és az Apánk a Mazel Tov étteremben nézhető meg december 4-én. A Válólevél pedig a Francia Intézetben december 5-én.

A filmek többsége eredeti héber nyelven, magyar felirattal kerül vetítésre.

A 20. Izraeli Filmhét részletes programja itt található: http://israelinbudapest.wixsite.com/filmweek2016

Jegyek már kaphatóak a Puskin Moziban.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp