Több mint 600 oldalas albumban jelent meg a szombathelyi zsidóság története

Negyven téma köré csoportosítva, 1178 képen keresztül mutatja be a szombathelyi zsidóság soát megelőző mindennapjait az a Szemtől szemben címet viselő album, amelyet vasárnap délután mutattak be a Zsidó Kultúra Házában Szombathelyen.

Az album arra vállalkozott, hogy az itt élők portréinak bemutatásával tegye tapinthatóvá a holokauszt pusztítása következtében keletkezett űrt. Eddig Magyarország egyetlen zsidó közösségéről sem állt rendelkezésre ilyen mennyiségű és ennyire komplex vizuális forrásanyag.

„A Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből alkotás tartalma felemelő és egyben megrázó. Számomra ez a mű ezért nem is könyv, nem egyszerű katalógus, sokkal inkább egy történelmi kódex, amivel az alkotók hitelesítik azt, hogy a magyarországi zsidóság sokszínű” – fogalmazott az albumot méltató beszédében Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere a kötet jelentőségét hangsúlyozva elmondta: az album 40 téma köré csoportosítva, 1178 képen, 651 megszemélyesített arcon keresztül mutatja be a mintegy 3200 főnyi szombathelyi zsidóság soát megelőző mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát és történelmét, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését.

„A Szemtől szemben című kötet kiadásával a zsidóság nemcsak a múltját őrzi, hanem arra is példát mutat, hogyan használható fel a múlt a jövő érdekében. A kötettel, a történelmi felelősséget felismerve, a szerzők hosszútávon gondoskodtak a szombathelyi zsidó közösség múltjának, emlékeinek megőrzéséről” – zárta gondolatait a városvezető.

Ungvári Tamás, Széchenyi-díjas és József Attila-díjas magyar író, irodalomtörténész, egyetemi tanár megfogalmazása szerint a kötet az emlék megőrzésének könyve. „Magyarország akkor tud kibékülni a múlttal, ha ilyen könyvekkel állít neki emléket. Az album a feledés elleni küzdelem egy jelentős lépése, sok ember erőfeszítéséből létrejött különleges csoda” – mutatott rá zárszavában az író.

Kelbert Krisztina történész, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Történettudományi Osztályának vezetője, a könyv szerzője az album elkészítéséről szólva kiemelte: elsődleges célja volt az intézményi fotótárakban feltárni és meghatározni a helyi zsidó közösség múltjával kapcsolatos fényképeket, összegyűjteni a világban szétszóródott, egykoron szombathelyi zsidó családok túlélőitől, leszármazottaitól megőrzött fotográfiákat, majd ezeket a kiragadott töredékeket egyetlen gyűjteménnyé formálni, és tematikus egységekbe rendezni.

„Sikerült a szöveges és képi világnak egy olyan egységét megteremteni, amellyel a 19. és 20. századi szombathelyi zsidó közösség összetett és gazdag múltja a maga valóságában ábrázolhatóvá vált” – foglalta össze a könyvön három évig dolgozó szerző.

Kassai Ferenc, egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, a könyv tervezője és kiadója pedig azt emelte ki, hogy a kötet kizárólag nyomtatott formában születhetett meg, a kép és a szöveg az egész könyvben egyforma súllyal van jelen, mind a terjedelem, mind az információk tekintetében.

A kötet fotográfiái több mint 80 évet fognak át. A legkorábbi datált fénykép 1880-ból származik, míg a legkésőbbi 1961-ben készült. A fotográfiák alapvető bázisát a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Történettudományi Osztályának több mint húszezer üvegnegatívot számláló, úgynevezett Knebel Fotóarchívuma szolgáltatta, emellett a számos európai elismerést szerezett fotóművész, Farkas Géza (1890-1971) felvételei között is maradtak fenn a szombathelyi zsidóság életét érintő alkotások.

1944. július első napjaiban majdnem háromezer szombathelyi zsidó polgárt zsúfoltak marhavagonokba, és indítottak útnak Auschwitz irányába. 1945 nyarára alig háromszázan tértek vissza a koncentrációs táborokból.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp